naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore u trodnevnom posjetu Bruxellesu

Sustav europske poljoprivredne politike vrlo je složen, ali hrvatski poljoprivrednici su u stanju uklopiti se u njega ako se bolje organiziraju, izjavio je u petak 17. rujna u Bruxellesu predsjednik novoosnovane Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Darko Grivičić.  

Predstavnici HPK-a i predstavnici hrvatskog ministarstva poljoprivrede borave u trodnevnom posjetu Bruxellesu gdje su imali čitav niz stručnih sastanaka s predstavnicima europskih institucija - Europskim parlamentom, Komisijom, s predstavnicima drugih poljoprivrednih komora i udruga. 

Posjet hrvatskog izaslanstva Bruxellesu organiziran je uz aktivnu potporu francuskih poljoprivrednih komora, u okviru hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva koji su premijeri Jadranka Kosor i Francois Fillon potpisali 9. srpnja ove godine u Zagrebu i koji je većinom usmjeren k potpori u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, dajući između ostalog prednost sektoru poljoprivrede. 

'Ovaj posjet je nama poljoprivrednicima omogućio da vidimo što je to Europska unija. Riječ je o vrlo kompliciranom sustavu, ali mi se možemo uklopiti, to je ostvarivo samo se moramo bolje organizirati', izjavio je Grivičić. 

Grivičić glavni problem u povlačenju novca iz fonda IPARD namijenjena poljoprivrednicima vidi u visokim kamatama u komercijalnim bankama. Da bi se sredstva iz toga fonda dobila, prvo se mora dovršiti projekt i na kraju tražiti povrat dijela novca. 

'Naši poljoprivrednici nemaju toliko novca da sami financiraju te projekte i moraju se obratiti bankama, gdje se kamate kreću od 9 do 12 posto, a to poljoprivrednici naprosto ne mogu podnijeti', rekao je Grivičić na konferenciji za novinare. 

Kao drugu poteškoću Grivičić spominje prenormiranost hrvatskih zakona, primjerice odredbu da se farma mora nalaziti 600 metara od cesta. 'To nema nigdje u Europi i prema tom propisu u Istri ne možete imati nijedan objekt na farmi', ističe Grivičić. 

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković rekao je da poljoprivrednici ulaskom u Europsku uniju neće dobivati manju potporu s obzirom na praksu u EU-u da u prvoj godini članstva poljoprivrednici dobiju 25 posto od predviđene financijske omotnice, koliko su dobivale nove zemlje članice, jer će se razlika namiriti iz hrvatskog proračuna. 

'Hrvatska u svom pregovaračkom stajalištu za poglavlje o poljoprivredi traži da se u prvoj godini isplati 80 posto poticaja predviđenih u financijskoj omotnici. Bez obzira koliki ćemo postotak dogovoriti, razlika će biti namirena iz hrvatskog proračuna, tako da hrvatski poljoprivrednici neće biti zakinuti za potpore', rekao je Kraljičković. 

Predstavnici francuske poljoprivredne komore naglašavaju veliku ulogu koju će imati HPK.  

'Izazov za organizacije poput poljoprivrednih komora jest da svojim članovima pomognu da razumiju funkcioniranje europskih institucija te načine financiranja koji im stoje na raspolaganju', rekao je Alexendre Martin, predstavnik francuske poljoprivredne komore pri EU-u.

Drugi predstavnik te komore Sylvain Sturel poručuje da će se hrvatski poljoprivrednici trebati naučiti misliti i djelovati kolektivno, jer se tako bolje koriste sredstva koja su predviđena zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom, a lakše i jeftinije se dolazi do strojeva i repromaterijala. 

Hina