naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EK: puna suradnja Srbije s ICTY-em i dalje ostaje uvjet

Europska komisija i dalje se nada da će joj zemlje članice u listopadu proslijediti srbijanski zahtjev za članstvo kako bi mogla početi s izradom mišljenja, a puna suradnja s Haškim sudom ostaje uvjet tijekom cijelog puta Srbije prema EU-u, izjavila je u utorak 21. rujna glasnogovornica povjerenika za proširenje.  

'Suradnja s Haškim sudom uvjet je koji ostaje, koji je važan i to će ostati uvjet tijekom cijelog puta Srbije prema EU-u', izjavila je na konferenciji za novinare Angela Filote, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuela, odgovarajući na upit zašto povjerenik Fuele u svom govoru pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta nije naveo punu suradnju kao uvjet za daljnje približavanje Beograda EU-u.  

Fuelova izjava prošli petak u Beogradu da se nada da će Vijeće EU-a dati zeleno svjetlo Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja, 'nije prejudiciranje odluke', dodaje glasnogovornica. 

'To je samo nada, naravno da ne prejudiciramo raspravu u Vijeću, ali se nadamo da će Komisija dobiti zeleno svjetlo od zemalja članica da počne raditi na mišljenju', rekla je Filote. 

Nakon što je EU postigao dogovor s Beogradom oko prijedloga teksta rezolucije o Kosovu koju je Opća skupština UN-a usvojila 10. rujna, većina zemalja članica EU-a pokazala je spremnost da se srbijanski zahtjev za članstvo, koji je podnesen u prosincu prošle godine, konačno proslijedi Europskoj komisiji. 

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere, čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu, najavio je sredinom ovoga mjeseca da će na dnevni red sljedećeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 26. listopada staviti pitanje prosljeđivanja srbijanskog zahtjeva za članstvo Europskoj komisiji kako bi započela s izradom mišljenja.  

Vanackere je tada rekao da 'je puno zemalja članica izrazilo želju da se ne dopusti da napori predsjednika Srbije Borisa Tadića (oko rezolucije o Kosovu) ostanu bez odgovora, da ostanu nenagrađeni'. 

Podnošenje zahtjeva za članstvo prvi je korak u stjecanju kandidatskog statusa. Nakon zaprimanja zahtjeva zemlje članice EU-a moraju se složiti da se Europskoj komisiji da mandat da počne s izradom mišljenja. Izrada mišljenja obično traje oko godinu dana i na temelju toga dokumenta zemlje članice odlučuju o dodjeli kandidatskog statusa. 

Donošenju odluke o davanju mandata Europskoj komisiji ne ide u prilog ocjena glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, koji je u ponedjeljak u Haagu izjavio da Srbija ne surađuje dovoljno s njegovim uredom i da nije zadovoljan suradnjom Srbije kada je riječ o potrazi za dvojicom haških bjegunaca Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. 

S takvom Brammertzovom ocjenom teško je očekivati da bi Nizozemska, koja je do sada najustrajnije inzistirala na punoj suradnji s Haškim sudom kao uvjetom za svaki sljedeći korak na putu prema EU-u, sada mogla popustiti i dati zeleno svjetlo za odluku u Vijeću EU-a u kojem se mora postići konsenzus. 

Hina