naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković na 3. Dunavskoj konferenciji 'Budućnost Podunavlja'

Hrvatski državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu 6. listopada na 3. Dunavskoj konferenciji 'Budućnost Podunavlja', koja se održala u predstavništvu njemačke pokrajine Baden-Wuerttenberg pri Europskoj uniji u Bruxellesu, priopćio je MVPEI.  

Na konferenciji, održanoj u suradnji s Dunavskom mrežom u Bruxellesu, uz državnog tajnika izlaganja su održali i ministar za savezna, europska i međunarodna pitanja Baden-Wuerttenberga Wolfgang Reinhart, predsjednica Odbora za regionalnu politiku Europskog parlamenta Danuta Huebner, potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europsku integraciju i nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Božidar Đelić, te bugarski ministar za regionalni razvoj i javne radove Rosen Plevneliev. 

Govoreći o sudjelovanju Hrvatske u raznovrsnim dunavskim inicijativama, Plenković je istaknuo ulogu Baden-Wuerttenberga u uključivanju Hrvatske u Dunavsku mrežu.  

U svjetlu budućeg članstva Hrvatske u EU-u, naglasio je važnost europske kohezijske politike i programa teritorijalne suradnje u promicanju same ideje europskih integracija među zemljama koje teže članstvu u EU-u.  

U tom pogledu, izdvojio je važnost Dunavske strategije za hrvatsko Podunavlje koje je pretrpjelo značajna ratna razaranja i unutar koje Hrvatska prepoznaje nove mogućnosti za razvoj tog područja.  

To se prije svega odnosi na plovnost Dunava, zaštitu okoliša i prevenciju od poplava, na gospodarsku suradnju, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te bolju energetsku povezanost, kao i na kulturnu suradnju, promicanje turizma i jačanje civilnog sektora.

Europska komisija će u prosincu 2010. godine predstaviti Dunavsku strategiju, zajedno s Akcijskim planom koji razrađuje njezinu provedbu, a čije se usvajanje očekuje u lipnju 2011. godine, za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom. 

Državni tajnik ocijenio je da minama zagađena područja hrvatskog Podunavlja predstavljaju izazov ne samo za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju i samu Hrvatsku, već i za šire Podunavlje, ukoliko se želi postići prosperitet dunavskog sliva u cijelosti, stoji u priopćenju.(Hina) 

 

Više o tome:

MVPEI: Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu, 6. listopada 2010. godine, na 3. Dunavskoj konferenciji 'Budućnost podunavlja'