naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: RH od EU-a traži zadržavanje zajedničkih graničnih prijelaza s BiH

Hrvatska od Europske unije traži zadržavanje šest zajedničkih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom do ulaska u schengenski režim, kazala je u utorak 12. listopada u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić.  

Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji raspravljao je u utorak o dodatnom zahtjevu za izuzeće u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost (24) koje se odnosi na granice, kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon sjednice Odbora. 

Po njezinim riječima, Hrvatska od Europske unije traži zadržavanje šest zajedničkih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom do ulaska u schengenski režim. 

Riječ je o graničnim prijelazima Neum, Metković, Hrvatska Kostajnica, Kraljevac, Čepikuće i Jasenovac. Neki od njih su novi i sagrađeni novcem iz europskih fondova, a novi europski zakoni mogli bi omogućiti njihovo zadržavanje, objasnila je. 

Nacionalni odbor upoznao se i s trenutačnim stanjem pregovora s Europskom unijom.  

Hrvatska je otvorila sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, a 22 su zatvorena. 

Zatvoriti treba još 11 poglavlja. U pet poglavlja posao je već dovršen i to još treba formalno potvrditi.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se u dva poglavlja, Institucije (34) i Ostala pitanja (35), ne pregovora jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo. 

Na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 5. studenoga očekuje se da će jedno od ta dva poglavlja, Institucije, biti otvoreno i zatvoreno. U tom poglavlju se definiraju institucionalna pitanja, poput broj zastupnika u Europskom parlamentu.  

Hrvatska će tako, kazala je Pusić, imati jednog povjerenika u Europskoj komisiji, sedam glasova u Vijeću EU-a i 12 promatrača u Europskom parlamentu, a hrvatski će biti jedan od službenih jezika EU-a.  

Potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU-u, pristupajuća zemlja dobiva pravo na promatrače u Europskom parlamentu koji nemaju pravo glasa.

Na Međuvladinoj konferenciji 5. studenoga trebala bi biti zatvorena i poglavlja Sloboda kretanja kapitala i Prometna politika. Do kraja godine trebala bi se zatvoriti barem još poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Okoliš. 

Hrvatska bi pregovore o pristupanju EU-u trebala završiti u proljeće sljedeće godine, a Ugovor o pristupanju potpisati do kraja mađarskog predsjedništva. 

Hina