naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenska vlada podržala privremeno zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala

Slovenska vlada u četvrtak 14. listopada je podržala privremeno zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja kapitala u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, objavio je ured za tisak slovenske vlade.  

Kako se navodi u priopćenju koje su prenijeli slovenski mediji, takav je zaključak donesen nakon što je hrvatska vlada u četvrtak u dopisu Banci za međunarodna poravnanja (BIS)u Baselu dala svoju suglasnost da se pred tom institucijom nastave pregovori o rješavanju pitanja duga štedišama nekadašnje Ljubljanske banke (LB), u okviru sporazuma o sukcesiji država slijednica bivše SFRJ. 

Temeljem te suglasnosti Slovenija sada očekuje da Hrvatska više neće spriječavati ulazak slovenskih financijskih i kreditnih institucija u Hrvatsku, naveo je ured za tisak slovenske vlade. 

Slovenski premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade rekao je da je u razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor izrazio zadovoljstvo što su prije u Bohinju određenog roka uspjeli riješiti pitanje štediša Ljubljanske banke dogovorom da se nastave pregovori u beselskoj banci. 

Time taj proces nije završen, ali našli smo rješenje, rekao je Pahor. 

Hina