naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan IMO Forum 'Rusija: jučer, danas, sutra'

Unutarnji i vanjski izazovi današnje Rusije, perspektive budućeg razvitka, energetika, ruski pogledi na probleme europske sigurnosti te ruski pogledi na situaciju u jugoistočnoj Europi, neke su od tema o kojima je govorio NJ.E. Božo Kovačević, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji na Forumu 'Rusija: jučer, danas, sutra', održanom u ponedjeljak 18. listopada 2010. u organizaciji Instituta za međunarodne odnose.  

Nj.E. Bozo Kovačević, kao dobar poznavatelj prilika u Rusiji iz koje se nedavno vratio nakon veleposlaničkog mandata, u svom se izlaganju osvrnuo na političku i ekonomsku situaciju u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza te nakon dolaska na vlast Vladimira Putna, te na odnos Ruske Federacije i Europske unije te Republike Hrvatske.  

Nj.E. Kovačević istaknuo je kako je Rusiju devedesetih godina karakterizirala politička i gospodarska nesigurnost, sigurnosna ugroza tijekom dva rata u Čečeniji, visoka stapa nezaposlenosti, pad životnog standarda, korumpirana država i pravna nesigurnost, zbog kojih je Rusija u posthladnoratovskom razdoblju izgubila snagu i moć koju je prije raspada imao Sovjetski Savez. 

Tijekom dva mandata predsjednika Vladimira Putina, Rusija je naprotiv uspjela konsolidirati državu i pojačati važnost u međunarodnim gospodarskim i političkim odnosima zbog povećanja izvoza energenata, poglavito nafte i plina, te dizanja cijena energenata na svjetskim burzama.  

Rusija je postala važan subjekt međunarodnih odnosa i u velikoj mjeri vraća svoju ugled u međunarodnoj zajednici, istaknuo je Nj.E. Kovačević, ali je i dalje opterećena sporim razvojem demokracije zapadnog tipa, brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda, a terorističke prijetnje su dalje realnost, što pokazuje i ovogodišnji napad terorista na podzemnu željeznicu glavnog grada Moskve.  

Pored toga rusko gospodarstvo je u velikoj mjeri ovisno o izvozu energenata, a država i dalje ime  prevelik utjecaj na ekonomiju.  

Bez obzira na brojne izazove sa kojima se susreće, Rusija se na Zapadu sve više prepoznaje kao ključan strateški i ekonomski partner, što pokazuju i sve intenzivnije veze na relaciji Moskva-Pariz-Berlin, a ekonomska i strateška sigurnost Europe nezamisliva je bez uske suradnje sa Rusijom.  

Nj.E. Kovačević posebno je istaknuo važnost koju prostor jugoistočne Europe tradicionalno ima za Rusiju, ali i upozorio na nedovoljnu gospodarsku suradnju Republike Hrvatske i Ruske Federacije, odnosno premalenu zastupljenost hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu, kojima bi pomoć trebala pružati i nedavno otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Rusiji.

Cilj IMO Foruma jest omogućiti širi i otvoreni dijalog o nekim od najvažnijih vanjskopolitičkih ili sigurnosnih izazova s kojima se Republika Hrvatska susreće na regionalnom i međunarodnom planu.  

U tom smislu, prvi od planiranih Foruma organiziran je na temu uloge i značaja Ruske Federacije u današnjem svijetu, te na koji način oni utječu na interese Hrvatske.