naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor: Pusić primila izaslanstvo iz Crne Gore

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om Vesna Pusić razgovarala je u ponedjeljak 18. listopada u Zagrebu s izaslanstvom Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore na čelu s predsjednikom Savjeta Nebojšom Medojevićem o ulogama ta dva tijela u procesu pregovora s Europskom unijom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.  

Pusić je istaknula da Nacionalni odbor, osnovan 2005. kao parlamentarno tijelo za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u, predstavlja originalni hrvatski doprinos procesu pregovora. 

Odbor, osnovan kao rezulat konsenzusa u Saboru po pitanju EU-a sve je svoje odluke donosio konsenzusom a time je svaki individualni zastupnik, član Odbora, dobio mogućnost ulaganja veta na cijeli proces, što se u stvarnosti nije nikad dogodilo, ali je zato podignuta razina odgovornosti u procesu donošenja odluka.  

Iako je proces pripremanja i slanja pregovaračkih stajališta trajao duže zbog potrebe usuglašavanja, znatno je skraćeno vrijeme implementacije odluka, objasnila je Pusić, istaknuvši da je nemoguće voditi proces europskih integracija bez konsenzusa svih većih parlamentarnih stranaka. 

Također, naglasila je da parlamentarno tijelo koje se bavi pregovorima treba imati svoju autonomnu komunikaciju s vladom, glavnim pregovaračem, ali i europskim institucijama.  

Osvrnula se i na izravan doprinos pregovora hrvatskom pravosuđu, gdje su upravo pregovori bili glavni instrument pritiska da se krene u ključne reformske zahvate u pravosudnom sustavu, nastavlja se u pripćenju. 

Medojević je istaknuo da Crna Gora u studenom očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije, te skoro dobivanje statusa kandidata i početak procesa pregovora.  

Govoreći o Nacionalnom savjetu za europske integracije Crne Gore, rekao je da je to strateško savjetodavno tijelo dosad za cilj imalo bolju koordinaciju i nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u budućnosti, s određenim modifikacijama unutar njegove strukture i nadležnostima, imat će za cilj praćenje i nadgledanje tijeka pregovora o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji.  

Nacionalni savjet odluke donosi također konsenzusom i dosad je to tijelo predstavljalo političku kontrolu čitavog procesa, koju će, otkad krene proces pregovora, trebati pretočiti u radni konsenzus.  

Pred Crnom Gorom je zadatak izbora pregovaračkog tima i glavnog pregovarača, te stvaranje ukupne administrativne strukture za vođenje pregovora.  

Hina