naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso: velik napredak Hrvatske, datum tek po završetku pregovora

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso pozdravio je u ponedjeljak 25. listopada napredak koji je Hrvatska napravila na putu prema Europskoj uniji, istaknuvši da je moguće pristupne pregovore završiti sljedeće godine, ali da Komisija neće u skorašnjem izviješću o napretku predlagati nikakav datum.  

'Hrvatska vlada krenula je na put važnih reformi i htio bih pozdraviti odlučnost premijerke na tom planu. Pristupni pregovori napreduju postojanom brzinom', rekao je Barroso nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. 

Upitan hoće li Komisija u svom izviješću o napretku kandidatskih zemalja koje će objaviti 9. studenoga spomenuti neki datum za završetak pregovora, Barroso je odgovorio negativno, ističući da su zemlje članice još ranije, nevezano za Hrvatsku, odlučile da se neće davati datum dok se ne okonča pregovarački proces. 

'Datuma neće biti jer su zemlje članice odlučile da se on ne određuje prije nego se zaključe pregovori. To nema ništa s tim kako Hrvatska napreduje, ponavljam, stvari idu dobro, Hrvatska postojano napreduje u pregovorima, ali mi se u ovoj fazi ne možemo obvezati na neki datum i to ne zato što nema napretka na hrvatskoj strani, nego zato što vjerujemo da je sadržaj bitniji od rokova. Želim poslati poruku da Komisija želi ubrzati proces, ali to sada uglavnom ovisi o hrvatskoj strani', rekao je Barrroso. 

'Završetak pregovora moguć je sljedeće godine ako Hrvatska pojača napore', rekao je Barroso ističući da je Hrvatska napravila veliki napredak ali da je ostalo 'puno izazova u najtežim poglavljima: reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranje ratnih zločina te izbjeglička i manjinska pitanja i puna suradnja s Haškim sudom ostaju ključni za pridruživanje EU-u'.  

Barroso je posebno naglasio da su potrebni dokazi o provedbi reformi. 

Premijerka Kosor je rekla da će Hrvatska na predstojećoj pristupnoj konferenciji početkom studenoga zatvoriti još tri poglavlja u pristupnim pregovorima, a u prosincu još četiri.  

Izvijestila je da je hrvatska vlada u petak predala Europskoj komisiji planove za restrukturiranje triju brodogradilišta, da je brodogradilište Uljanik izuzeto od onih brodogradilišta koja su u poteškoćama i da je raspisan novi krug privatizacije za brodogradilište Kraljevica. 

'Važno je spomenuti da će, kada usuglasimo planove o restrukturiranju, brodograditelji moći ugovarati brodove što je za nas osobiti važno', rekla je premijerka Kosor. 

'Sigurna sam da ćemo taj posao završiti na vrijeme. Što se tiče poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, izvijestila sam Barrosa što radimo u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Dobila sam, osobno, i vlada u cjelini apsolutnu potporu', rekla je Kosor. 

Na pitanje može li povratak bivšeg premijera Ive Sanadera u Sabor ugroziti završetak pristupnih pregovora, premijerka Kosor je rekla da se to ne može dogoditi jer je vlada stabilna i ima većinu.

'Ničiji povratak i dolazak u parlament ne može poremetiti rad ove vlade. Vlada je stabilna, ima stabilnu većinu u parlamentu. Izbori će biti krajem sljedeće godine i zato želimo sav posao na pregovorima obaviti prije toga roka', rekla je. 

Razgovorom s Barrosom, premijerka Kosor je završila svoj radni posjet Bruxellesu, tijekom kojeg se sastala i s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i belgijskim premijerom Yvesomm Letermom. 

Prema priopćenju hrvatske Vlade, premijer Leterm dao je punu potporu Hrvatskoj u nastojanjima da što prije završi pristupne pregovore te čestitao na borbi protiv korupcije.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Visit of the Croatian Prime Minister Jadranka Kosor
  • EurActiv: Barroso cools down Croatia's accession fervour