naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bošnjaković: do kraja studenoga završavamo sa zakonodavnim aktivnostima za poglavlje 23

Hrvatska će do kraja sljedećeg mjeseca donijeti još nekoliko zakona vezanih uz reformu pravosuđa, područje u kojem je najveći dio posla već napravljen i preostala je još provedba, izjavio je u utorak 26. listopada u Bruxellesu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon razgovora u Europskoj komisiji.  

Bošnjaković se u sjedištu Komisije sastao s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom.  

'Mi smo obavili golemi dio posla, naš je plan do konca studenoga završiti sve zakonodavne aktivnosti, odnosno donijeti još nekoliko zakona, a nakon toga preostaje provedba, iako je i ona u mnogim segmentima već započela', rekao je Bošnjaković. 

Ministar je rekao da je zakon o izboru Državnog sudbenog vijeća stupio na snagu prije nekoliko dana, 21. listopada, te da se izbor novog vijeća mora obaviti u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu toga zakona. 'Očekujem da će novo Državno sudbeno vijeće biti izabrano već krajem siječnja', rekao je. 

Također bi uskoro s radom trebala početi državna škola za pravosudne dužnosnike, suce i odvjetnike. Raspisan je natječaj za 60 mjesta, na koji se prijavilo tristotinjak kandidata i prva generacija polaznika kreće u školu odmah na početku sljedeće godine, a početkom 2013. godine iz te bi škole trebali izaći prvi suci. 

Što se tiče borbe protiv korupcije, ministar Bošnjaković je rekao da će također do kraja studenoga biti donesen zakon o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom ili prekršajem. 'Predstoji nam daljnja borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a rezultati su vidljivi i dobri', rekao je ministar. 

Poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava, najteže je poglavlje u pristupnim pregovorima i o njemu će ovisiti završetak pregovaračkog procesa. O tome je u ponedjeljak u Bruxellesu s povjerenicom za pravosuđe Reding i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom razgovarala i premijerka Jadranka Kosor. 

Povjerenica Reding dala je snažnu potporu premijerki Kosor u borbi protiv korupcije. Reding je rekla da Komisija u 'osjetljivom i golemom' poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ne analizira 'samo riječi, nego i konkretne političke korake kako bi se pravosuđe u Hrvatskoj razvilo na način da bude neovisno, pošteno i brzo'.  

'Vidjela sam golemi napredak u ovom području, naravno ostalo je još puno posla i složile smo se da trebamo ići zajedno u pravom smjeru jer bi to bilo odlično za Hrvatsku i odlično za Europu', rekla je Reding u ponedjeljak. 

Hina