naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Osijek: Predstavljen hrvatsko-mađarski projekt sustava prognoze poplava na Dravi

U osječkom Vodno-gospodarskom odjelu Hrvatskih voda predstavljen je danas projekt 'Razvoj sustava prognoze poplava na Dravi, s obzirom na hrvatsko-mađarske hidrološke postaje'.  

Projekt, u kojem će uz Hrvatske vode sudjelovati i mađarska Direkcija za zaštitu okoliša i vode južnog Prekodunavlja, vrijedan je oko 300.000 eura, a 85 posto iznosa sufinancira Europska unija, u sklopu IPA prekograničnog projekta Mađarska-Hrvatska. 

Voditelj projekta iz Hrvatskih voda Igor Biglbauer kazao je kako je cilj izraditi zajedničku bazu hidroloških i meteoroloških podataka, digitalni i hidraulički model toka rijeke Drave te u konačnici razviti jedinstveni sustav prognoze poplava na Dravi za Hrvatsku i Mađarsku.  

To bi trebao biti sustav koji će omogućiti davanje stalnih i pouzdanih prognoza do sedam dana unaprijed, čime bi se nadležnim službama osiguralo dovoljno vremena za pripremu učinkovite obrane od poplava, dodao je. 

Voditelj projekta iz mađarske Direkcije za zaštitu okoša i vode južnog Prekodunavlja, Gabor Horvath, istaknuo je kako postojeći sustav prognoze poplava, stvoren 90-tih godina 20. stoljeća, više ne udovoljava današnjim, znatno izmijenjenim, tehničkim i prirodnim uvjetima, pa je potrebno razviti napredniji sustav. 

Biglbauer je izvijestio da Hrvatske vode, s mađarskim partnerima, surađuju na još tri projekta, a ukupna vrijednost sva četiri projekta, iznosi oko 3,3 milijuna eura, od čega će 85 posto iznosa sufinancirati Europska unija.  

Hina