naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija: Hrvatska primjer koji pokazuje da je pristup EU-u moguć

Hrvatska je u proteklih godinu dana postigla postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u i ušla u završnicu pregovora, pokazujući ostalim zemljama da je pristupanje EU-u moguće kada se ispune potrebni uvjeti, stoji u nacrtu izvješća o napretku koje će Komisija objaviti sljedeći tjedan.  

'Pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu fazu, pokazujući svim zemljama iz procesa proširenja da je pristup postao stvarnost pod uvjetom da se ispune nužni uvjeti!', kaže se u nacrtu strategije proširenja u koji je Hina imala uvid.  

U dokumentu se dodaje da je Hrvatska ostvarila 'postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u i već ispunjava kopenhaške političke kriterije'. 

Hrvatska prema dokumentu, 'mora intenzivirati napore posebice u području reforme pravosuđa'. 

Europska komisija će u sljedeći utorak objaviti strategiju proširenja za sljedećih godinu dana te izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, a pripremljeni nacrt može biti promijenjen na sastanku Komisije. 

Komisija će u tom dokumentu, kao što je i prije isticala u svakoj prigodi, navesti da Hrvatska treba osigurati dokaze o provedbi reformi u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, da treba nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina, osigurati punu suradnju s Haškim sudom te ostvariti napredak u manjinskim izbjegličkim pitanjima. 

Kao što je prije desetak dana, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, najavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Europska komisija neće u izvješću o napretku izići s prijedlogom datuma za završetak pregovora, ni s datumom za ulazak u EU-u, sve dok se ne zaključi pregovarački proces.  

'To nema ništa s tim kako Hrvatska napreduje, ponavljam, stvari idu dobro, Hrvatska postojano napreduje u pregovorima, ali mi se u ovoj fazi ne možemo obvezati na neki datum i to ne zato što nema napretka na hrvatskoj strani, nego zato što vjerujemo da je sadržaj bitniji od rokova. Želim poslati poruku da Komisija želi ubrzati proces, ali to sada uglavnom ovisi o hrvatskoj strani', rekao je Barrroso, 25. listopada nakon sastanka s premijerkom Kosor. 

'Proces proširenja pruža jedinstveni poticaj za političke i gospodarske reforme u zemljama obuhvaćenim procesom proširenja. U interesu EU-a je da se otvaraju pregovori o teškim pregovaračkim poglavljima na početku procesa', kaže se u nacrtu strategije proširenja. 

Hina