naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Povjerenik Fuele: odlazak u Vukovar i Paulin Dvor važan korak prema pomirenju

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je u petak 5. studenog ujutro jučerašnji zajednički odlazak hrvatskog i srbijanskog predsjednika u Vukovar i Paulin Dvor kao 'važan korak' prema pomirenju u regiji. 

'Pozdravljam važan korak prema pomirenju na zapadnom Balkanu u svjetlu posjeta predsjednika Josipovića i Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru. Takva mjesta mogla bi postati simboli pomirenja i primjer za cijelu regiju zapadnog Balkana', kaže se u priopćenju koje je objavio ured povjerenika Fuelea. 

'Posebnu važnost pridajemo dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji kao dijelu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Vodstva u Srbiji i Hrvatskoj puno su učinila protekle godine, uključujući potpisivanje nekoliko važnih bilateralnih sporazuma o policijskoj i obrambenoj suradnji i izručenju građana osumnjičenih ili osuđenih za teške zločine. Očekujemo da se taj hvale vrijedan posao nastavi', dodaje Fuele. 

Povjerenik navodi da jučerašnji događaj može 'pomoći u rješavanju otvorenih pitanja u istinskom europskom duhu. Budućnost i Hrvatske i Srbije leži u Europskoj uniji, gdje je pomirenje jedno od elemenata.'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je posjetio Hrvatsku i odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama ubijenima 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru te izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Statement by Commissioner Füle on reconciliation initiative Croatia-Serbia