naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Okrugli stol o izvješću o napretku Hrvatske i zapadnog Balkana

Hrvatska može biti zadovoljna novim izvješćem o napretku Europske komisije koje potvrđuje da je doista u samoj završnici procesa pristupanja Europskoj uniji, kazano je u utorak 16. studenog u Zagrebu na okruglom stolu 'Hrvatska i države zapadnog Balkana u godišnjem izvješću Europske komisije o napretku', u organizaciji Centra za europske studije Fakulteta za političke znanosti u Zagrebu.  

'Izvješće o napretku u hrvatskom je slučaju doista dobro i (...) njime smo zaista zadovoljni', kazao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak. 

Izvješće o napretku Europske komisije, istaknuo je Drobnjak, konstatira da je Hrvatska postigla napredak u svim poglavljima pregovora, a s time su se složile i države članice EU-a.

Izvješće ističe da je Hrvatska ispunila kopenhaške političke kriterije, što znači da je stabilna, funkcionirajuća demokracija i pluralističko društvo, kazao je.  

U dijelu koji se odnosi na gospodarske kriterije važna je konstatacija da Hrvatska, jedina u regiji, ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo te da bi trebala moći nositi se s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama u Uniji ako nastavi s reformama, dodao je. 

Odlična ocjena dobivena je i u pogledu regionalne suradnje kao i sposobnosti preuzimanja obveza iz članstva gdje se konstatira napredak u sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, istaknuo je. 

Dodatni napori, kazao je Drobnjak, očekuju se u posebno osjetljivim pitanjima kao što su borba protiv korupcije i reforma pravosuđa te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi Hrvatska mogla iskoristiti pogodnosti članstva.  

'Izvješće ne ostavlja sumnje da smo ne samo pri kraju pregovora nego da ćemo ih uspješno završiti', istaknuo je Drobnjak. 

Marija Pejčinović-Burić, predsjednica izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatske i Europske unije, također je izrazila zadovoljstvo izvješćem o napretku, ocijenivši da je riječ o do sada najboljem izvješću iz kojeg se može zaključiti da smo zaista na kraju puta.  

Pejčinović-Burić je istaknula da izvješće daje pregled cjelokupnog napretka Hrvatske na putu prema EU, a ne samo u zadnjih godinu dana, te da je broj područja u kojima se bilježi dobar napredak impresivan. 

Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava svojevrsna je ulaznica za EU i na tom području Unija očekuje dokaze provedbe donesenih mjera u praksi, kazala je, izrazivši uvjerenje da Hrvatska ima znanje i političku volju da to i ostvari i završi pregovore u proljeće iduće godine. 

Pejčinović-Burić napomenula je da se od Hrvatske ne očekuje da završi sav posao u svim poglavljima do ulaska u EU, nego da pravi posao tek predstoji, usporedivši ulazak u EU s vjenčanjem nakon kojeg slijedi brak.

Budimir Lončar, predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose predsjednika Republike Ive Josipovića, složio se da Hrvatska može biti zadovoljna što je nadomak ulasku u EU, ali i upozorio da bi članstvo u EU moglo zaoštriti hrvatske probleme. 

'Moramo biti sretni, ali i zabrinuti. Taj brak je privlačan, nadamo se da će biti plodan i uspješan, ali nisam siguran da smo se dobro pripremili', kazao je. 

Profesor Fakulteta političkih znanosti (FPZ) Damir Grubiša izvješću o napretku Hrvatske dao je prosječnu ocjenu 2,5, objasnivši da izvješće u mnogim područjima spominje tek ograničeni napredak, a u oko 250 pitanja traži dodatne napore. 

Osvrnuvši se na regiju, profesor FPZ-a Branko Caratan istaknuo je da je Hrvatskoj u interesu europska integracija cijele jugoistočne Europe što je moguće prije jer će to omogućiti smirivanje i stabilizaciju regije, zacjeljivanje rana prošlosti i jačanje gospodarske suradnje.

Hina