naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren: strah proizvođača tradicionalnih proizvoda od ulaska u EU je neopravdan

Strah od ulaska u Europsku uniju koji osjećaju proizvođači tradicionalnih proizvoda u Hrvatskoj je neopravdan jer će oni, ako Hrvatska pristupi 'velikoj obitelji važnog igrača na globalnoj sceni', za svoje kvalitetne proizvode imati bolji pristup puno većem tržištu, rekao je u petak 19. studenog u Karlovcu šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren.  

U sklopu planiranog obilaska svih županija u Hrvatskoj, Vandoren se u petak u Karlovcu susreo sa županom Karlovačke županije Ivanom Vučićem, saborskim zastupnicima i gradonačelnicima s prostora Karlovačke županije, te je na karlovačkom Veleučilištu održao predavanje o Europskoj uniji i upoznao se s prekograničnim projektima te visokoškolske ustanove. 

Vandoren je naglasio da će u konačnici građani biti ti koji će referendumom odlučiti hoće li Hrvatska pristupiti Europskoj uniji ili će taj put ostati samo nerealizirani projekt političke i ekonomske elite.  

Sadašnje neohrabrujuće ankete o podršci građana ulasku u EU nazvao je posljedicom neinformiranosti a ne protivljenja, te je pozvao vladu RH na kampanju informiranja građana o Europskoj uniji diljem Hrvatske, u čemu će, kako je rekao, imati njegovu veliku osobnu potporu. 

Veleposlanik Vandoren kazao je da je razgovarao s predstavnicima vlade RH o tome da bi se za postizanje što bolje suradnje s europskim fondovima morali ojačati administrativni kapaciteti postojećih tijela. 

Župan Vučić je kao problem iznio činjenicu da županije, gradovi i općine moraju, da bi se natjecali za sredstva iz europskih fondova, unaprijed osigurati u svojim malim proračunima znatne novce za projekte, te je predložio da se osnuje neka garancijska agencija. 

Detaljno izloživši koji još izazovi čekaju Hrvatsku tijekom završetka pregovaračkog postupka, Vandoren je kazao da EU inzistira da se prije ulaska RH u EU vidi da je pravosuđe reformirano, da je u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala postignuta kritična masa, da se procesi u istragama i progonu odvijaju efikasno i na neovisan način i da je to nepovratan proces, te da je osigurano poštivanje prava manjina i svakog pojedinca. 

Govoreći o poštivanju pravila tržišnog natjecanja Vandoren je kazao da su dosadašnji modeli državne potpore brodogradilištima neprihvatljivi za EU, te da će Hrvatska moći ući u EU tek kada brodogradilišta predoče planove iz kojih je vidljivo da će u narednih pet godina moći poslovati bez gubitaka. 

Izrazito pohvalivši projekt 'Atrij znanja' i osnivanje multidisciplinarnog klastera za održivi razvoj, Vandoren je obećao da će se na Veleučilište vratiti da vidi realizaciju tih projekata koje sa sedamdesetak posto financira Europska unija.  

Okrenutost inženjerskih i bioprehrambenih projekata malim i srednjih poduzećima, s ciljem prijenosa tehnologije i održivog razvoja na što više subjekata, nazvao je najboljim mogućim putem. 

Hina