naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren u posjetu Rijeci

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u utorak 23. studenog je posjetio Primorsko-goransku županiju gdje se odvojeno susreo sa županom Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te upravom i sindikatima u brodogradilištu '3. maj' s kojima je razgovarao o ulasku Hrvatske u EU, projektima koje županija priprema u svrhu korištenja sredstava iz europskih fondova te gospodarskom stanju.  

Vandoren i Komadina su nakon radnog sastanka u sjedištu županije izvijestili novinare o temama razgovora. Na novinarsko pitanje Vandoren je kazao kako je pitanje brodogradnje jedno od vrlo teških problema, ali je naglasio da njegova uloga nije ona pregovaračka, te da je u Rijeku došao razgovarati o temama vezanima uz regiju i grad. 

'Ministarstvo gospodarstva je podnijelo prijedlog o restrukturiranju nekih brodogradilišta radnoj skupini, a mi u Bruxellesu unutar Europske komisije raspravljamo o tim planovima. Znamo da vlada sigurno što prije želi napraviti analizu prijedloga i siguran sam da će odgovorna tijela donijeti konačne rezultate o statusu brodogradilišta, ali potrebno je još vremena', izjavio je Vandoren prije odlaska na sastanak s predsjednikom uprave '3. maja' Edijem Kučanom. 

Župan Komadina izdvojio je važnost kvalitetne suradnje između PGŽ-a i predstavnika Europske komisije, pogotovo u rješavanju problematike restrukturiranja '3. maja' i korištenja pretpristupnih fondova EU-a. 

'Veliki dio sastanka posvetili smo brodogradnji, kao i najvećem od županijskih projekata kandidiranih za fondove EU - projektu izgradnje Centralne zone za gospodarenje otpadom (Marišćina). On je u završnoj fazi da mu se odobre veća sredstva od onih koja su mu dosad bila namijenjena', kazao je Komadina.  

Iz fondova EU-a za zonu Marišćina trebalo bi biti izdvojeno ukupno 23 milijuna i 500 tisuća eura. 

Bazu projektnih ideja koje je za fondove EU-a izradio Grad Rijeka Vandorenu je predstavio gradonačelnik Obersnel - za kohezijske i strukturne pretpristupne fondove Grad je izradio bazu od ukupno 190 projekata vrijednih oko milijardu i 700 eura, kazao je Obersnel nakon susreta. 

Hina