naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Koliko će poglavlja Hrvatska zatvoriti do kraja godine?

Hrvatska u pregovorima s EU-om ima u ovom trenutku četiri poglavlja spremna za zatvaranje, a hoće li sva ili neka od njih biti zatvorena na međuvladinoj konferenciji o pristupanju krajem godine ovisit će o Europskoj komisiji i zemljama članicama.  

Sljedeća međuvladina konferencija o pristupanju održat će se 22. prosinca i za sada je sigurno zatvaranje poglavlja 27 - Okoliš, za koje je Komisija već izradila nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a i uputila ga Vijeću EU-a, koje daje konačno zeleno svjetlo. 

Dobre izglede za zatvaranje ima i poglavlje 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Za ta poglavlja Komisija priprema nacrt zajedničkog stajališta EU-a. 

Hrvatska je ispunila sva mjerila i predala svu dokumentaciju i za poglavlja 13 - Ribarstvo i 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, i Komisija radi na nacrtu pregovaračkog stajališta i za ta dva poglavlja.  

Izvori iz Komisije rekli su u četvrtak 25. studenog Hini da glede poglavlja Ribarstvo još postoje razlike u pregovaračkim stajalištima dviju strana u vezi s hrvatskim traženjem izuzeća i prijelaznih razdoblja te da, dok se to ne riješi, Komisija ne može uputiti Vijeću nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a. 

'Tu ima pitanja koja trebamo riješiti i na tome radimo s hrvatskom stranom', rekao je dužnosnik Europske komisije. 

Hrvatska je tražila pravo da zadrži tradicionalne ribarske alate, koji inače nisu u skladu s tehničkim propisima EU-a. 

U Europskoj komisiji tvrde da ne mogu reći hoće li nacrti pregovaračkih stajališta za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska sigurnosna i obrambena politika biti spremni dovoljno rano da bi radna skupina Vijeća EU-a i Odbor stalnih predstavnika (COREPER) mogli dati zeleno svjetlo prije 22. prosinca. 

'Na nacrtima se radi, u Komisiji se interno obavljaju konzultacije sa svim odjelima i ne mogu prejudicirati ishod tih konzultacija', rekao je izvor dodajući da Komisiji obično treba 'nekoliko tjedana za izradu' nacrta pregovaračkog stajališta. Rad na stajalištima za ta dva poglavlja počeo je prošlog mjeseca. 

Ostaje vidjeti kako će se u Vijeću EU-a postaviti Slovenija kod poglavlja Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. U poglavlju Ribarstvo, Slovenija bi, prema neslužbenim najavama, mogla imati zahtjeve vezane uz pitanja ribolova iz Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji, dok je poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika proglasila 'osiguračem' ili svojevrsnim 'taocem' kako bi vidjela kako se provodi sporazum o arbitraži. 

Međutim, taj je 'osigurač' postao bespredmetan pošto su u četvrtak Hrvatska i Slovenija razmijenile diplomatske note kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži. 

Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske stupit će na snagu prvog dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota, odnosno u ponedjeljak, 29. studenoga 2010. godine, a svi procesni rokovi navedeni u ovom Sporazumu počet će se primjenjivati od datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. 

Hina