naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković: Šibensko-kninska županija dobro pripremljena za pristup EU-u

Šibensko-kninska županija solidno je pripremljena za sve zadaće koje joj predstoje u procesu prilagodbe europskim standardima na putu prema članstvu u Europskoj uniji, kao i na mogućnosti korištenja sredstava iz europskih fondova, istaknuo je Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije, na predavanju 'Mogućnost korištenja sredstava iz IPA fondova' održanom u petak 3. prosinca u Šibeniku.  

Predavanje je bilo namijenjeno predstavnicima lokalne i regionalne vlasti Šibensko-kninske županije.  

U toj županiji planiran je i realiziran čitav niz projekata iz programa CARDS iz područja vodnog gospodarstva, lokalne infrastrukture, turizma, a tim putem, smatra državni tajnik, županija treba i nastaviti, te pripremati se i za sredstva iz fondova kandidirati još kvalitetnije projekte, čak i ako su financijski zahtjevniji.  

Cilj predavanja, čiji je organizator Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, bio je približiti mogućnosti i izazove budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji lokalnim čelnicima. 

'Okrugli stol dio je strategije Vlade Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Tijekom ove godine želimo obići sve županije i građanima približiti tematiku vezanu uz proces pregovora, projekcije pristupanja, te posebice mogućnosti korištenja novca iz pretpristupnih fondova, te strukturnih fondova i kohezijskog fonda nakon ulaska u članstvo Europske unije', kazao je državni tajnik Plenković. 

Izrazio je zadovoljstvo što su ovakva predavanja u organizaciji MVPEI-a polučila veliki interes među predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti. 

Na predavanju su sudjelovali i predstavnici Slovenije koji su ukazali na napore koji su prethodili ulasku u EU, te su uputili na višestruke koristi od kandidature projekata za fondove i za međugraničnu suradnju, bilo s članicama Unije ili s ostalim zemljama iz okruženja.  

Hina