naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković: RH namjerava zatvoriti još tri poglavlja u prosincu

Hrvatska namjerava zatvoriti još tri poglavlja s EU-om na međuvladinoj konferenciji u prosincu kako bi ušla spremna u mađarsko predsjedanje i zatvorila preostala poglavlja do kraja lipnja te potpisala ugovor o pristupanju za vrijeme poljskog predsjedanja, rekao je u srijedu 8. prosinca u Zagrebu državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković u izjavi za novinare povodom šestog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.  

'Ambicija je hrvatske Vlade da za vrijeme belgijskog predsjedanja 22. prosinca na međuvladinoj konferenciji zatvorimo još tri poglavlja: poglavlje o pravdi, slobodi i sigurnosti, poglavlje o okolišu i poglavlje o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici. Na taj način ulazimo spremni u mađarsko predsjedanje da preostala poglavlja, a riječ je o poljoprivredi, ribarstvu, tržišnom natjecanju, regionalnoj politici, o pravosuđu te o financijskim i proračunskim odredbama, zatvorimo do kraja lipnja i omogućimo potpisivanje ugovora o pristupanju za vrijeme poljskog predsjedanja. Dakako, nakon toga referendum na kojemu će hrvatski birači s punom, jasnom i objektivnom informacijom moći odlučiti o strateškom cilju RH da postane članica EU-a', rekao je Plenković. 

Šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje održava se u srijedu u Zagrebu, a njime supredsjedaju direktorica Glavne uprave za proširenje u Europskoj komisiji Alexandra Cas Granje i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković. Sastanak će pružiti sveobuhvatni pregled aktualnih odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije u područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

'Ovaj sastanak održava se u važnom trenutku za Hrvatsku. Nakon što je Europska komisija izdala svoje izvješće o napretku, Hrvatska je ušla u zadnju fazu pregovora', rekla je Granje novinarima.  

'Hrvatska još ima nekoliko teških poglavlja koja treba proći, kao što je poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 8 Tržišno natjecanje. Pozivamo hrvatsku vladu i građane da podupru završne napore u pregovorima. To će biti u najboljem interesu svih nas, Europske unije i Hrvatske, da vas imamo u EU-u', istaknula je. 

Ovaj sastanak je važan korak u institucionalnom odnosu Hrvatske s EU-om, rekao je Plenković. Podsjetio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pravni okvir trenutnih odnosa RH s EU-om te da je na snazi od 2005. godine.  

Svrha ovakvih sastanaka jest da se jednom godišnje vrlo temeljito, u nazočnosti predstavnika svih relevantnih hrvatskih resora, razmotre sve one točke koje se odnose na ispunjavanje političkih kriterija, dakle svega onoga što se može često vidjeti u kontekstu poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, kazao je Plenković.  

Po njegovim riječima, na sastanku se također vrlo detaljno prikazuje ukupna gospodarska situaciju Hrvatske, posebice temeljne točke programa gospodarskog oporavka vlade RH, a u svjetlu ispunjavanja ekonomskih kriterija za članstvo u EU-u te se isto tako razmatraju sva sektorska pitanja u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je vrlo konkretna i ispravna priprema Hrvatske za ispunjavanje preostalih mjerila u otvorenim poglavljima. 

Hina