naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpredsjednik mađarske vlade: skandal da Hrvatska još nije u EU-u

Potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjen rekao je u srijedu 8. prosinca u Budimpešti da je skandal što Hrvatska još nije članica Europske unije, dok neke manje pripremljene zemlje to jesu.  

'Podupiremo priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Oduvijek smo smatrali da je skandal što Hrvatska nije članica EU-a te da je, usudim se reći, Hrvatska spremnija za ulazak u EU od nekih sada već članica EU-a', rekao je Semjen u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. 

Kazao je da su mađarski predstavnici to u mnogo navrata naglasili na sastancima u Europskoj uniji. 

Govoreći o prioritetima Budimpešte u šestomjesečnu predsjedanju Unijom u prvoj polovici sljedeće godine, istaknuo je upravo proširenje, sada samo na Hrvatsku, potom diverzifikaciju energetskih izvora, gospodarski rast te konačno demografsku politiku. 

'Naša je politička ambicija da Hrvatska potpiše pristupni ugovor za mađarskog predsjedanja' u prvoj polovici sljedeće godine, naglasio je. 

Što se tiče energetike, Mađarska, kako je rekao, 'podupire jedinstvenu europsku energetsku politiku kako bismo bili što je manje moguće izloženi'. 'Energiju moramo nabavljati iz što je više moguće izvora i pritom povezati energetske sustave', kazao je Semjen. 

Glede energetike Semjen nije želio komentirati ponudu MOL-a za otkup Ininih dionica malih dioničara, rekavši da nije stručnjak za to područje. 

Bebić i Semjen složili su se u tijeku razgovora da je važno očuvati raznolikost zemalja u velikoj zajednici kao što je Europska unija, a potpredsjednik mađarske vlade kao primjer je istaknuo da Mađarska nije među zemljama koje žele ozakoniti istospolne brakove, čemu se teži u EU. 

Osim sastanka s potpredsjednikom mađarske vlade Bebić se tijekom službenog posjeta Budimpešti sastao i s mađarskim kolegom Laszlom Koeverom i predsjednikom države Palom Schmittom te predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. 

Hina