naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Cas Granje: zbog ranijih iskustava Hrvatska zasad bez datuma ulaska

Direktorica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandra Cas Granje kazala je u petak u Zagrebu da EU neće odrediti datum ulaska Hrvatske sve do pred sam kraj pregovora jer su iskustva iz ranijih proširenja pokazala da se preranim određivanjem datuma može izgubiti ritam pregovora.  

'Datum neće biti objavljen do pred kraj pregovora', rekla je na konferenciji 'Učimo o Europskoj uniji - izazovi obrazovanja o fondovima EU-a' koju su zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Zaklada Konrad Adenauer. 

Na konferenciji, osmoj po redu u ciklusu 'Učimo o EU' kojoj je ovoga puta tema bila obrazovanje za korištenje EU fondova, Cas Granje je izrazila razumijevanje za poteškoće pri upravljanju europskim fondovima, te naglasila da postoje dva ključna problema: uspostava administrativnih kapaciteta i izrada dobrih projekata.  

Pretpristupni fond IPA pomogao je u razvoju Hrvatske, rekla je Cas Granje, dodajući da će strukturni fondovi i kohezijski fond koji će joj biti na raspolaganju nakon ulaska u EU biti puno izdašniji od IPA-e i stoga priprema za njihovo korištenje mora biti vrlo dobra. 

Uz Cas Granje, uvodne govore održali su i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora Vesna Pusić, državni tajnik za europska pitanja u MVPEI-u Andrej Plenković, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a Hrvoje Dolenec te predstavnik Zaklade Konrad Adenauer Reinhard Wessel. 

Pusić se najviše osvrnula na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, te s njim u vezi na uspostavu Državnog sudbenog vijeća po novim pravilima, najkasnije u siječnju 2011., rekavši da bez toga neće biti zatvaranja poglavlja 23. 

Iako Hrvatska još uvijek, po njezinim riječima, nema neovisno pravosuđe, ona ima sada zdrave temelje za njegovu izgradnju. 

Na konferenciji koja se nastavlja u dva dijela: 'Obrazovanje za fondove EU-a: iskustva i naučene lekcije' te 'Obrazovanje za fondove EU-a na lokalnoj i regionalnoj razini', sudjeluju predstavnici zemalja članica EU-a, kandidata i potencijalnih kandidata, te hrvatskih ministarstava, državnih ureda i različitih udruga. 

Hina