naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska nadomak zaključenju pregovora

Zemlje članice Europske unije razgovarat će ovaj tjedan o proširenju i prihvatiti zaključke u kojima će istaknuti da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te zatražiti daljnje napore u dvama najtežim poglavljima.  

U ponedjeljak 13. i utorak 14. prosinca se održava redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Pitanjem proširenja ministri će se baviti u utorak kad je na dnevnom redu rasprava o dokumentima koje je EK objavio u početku studenoga - strategiji proširenja i izvješćima o napretku zemalja kandidata i mogućih kandidata. 

'Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu', kaže se u nacrtu zaključaka u koje je Hina imala uvid. Nacrt zaključaka se još radi i oni se mogu promijeniti prije ministarskog sastanka i u tijeku njega.  

'Napredak koji ohrabruje postignut je u mnogim područjima, uključivo i područje vladavine prava. Istodobno, traže se daljnji napori, među inim, glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbjeglica i suđenjima za ratne zločine. Vijeće ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih mjerila, uključivo i stvaranje uvjerljive evidencije rezultata, posebice glede tržišnog natjecanja i pravosuđa i temeljnih prava', dodaje se u nacrtu zaključaka. 

Zemlje članice također ističu da je važna puna suradnja s Haaškim sudom i poziva na nastavak administrativne istrage o nestalim vojnim dokumentima. Također se 'navodi da je međuresorna radna skupina počela istraživati važne nove smjerove'. 

Pohvaljuje se hrvatska aktivna uloga u regionalnoj suradnji i poboljšanje odnosa sa susjedima te pozdravlja stupanje na snagu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.  

Zemlje članice pozivaju Hrvatsku da nastavi rješavati sva 'otvorena bilateralna i regionalna pitanja, posebice glede graničnih pitanja, te da nastavi napore usmjerene na pomirenje među građanima u regiji', kaže se u nacrtu zaključaka. 

Hina