naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković i Fracasssetti otvorili seminar o usklađivanju pravnog sustava s acquisem

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković i zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti otvorili su u četvrtak 16. studenog u Zagrebu dvodnevni seminar pod nazivom 'Usklađivanje nacionalnog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije', namijenjen prenošenju hrvatskog znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe, priopćeno je iz MVPEI-a.  

Cilj ovog seminara, prvog u nizu, koji se održava u organizaciji MVPEI-a i Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP-a) u Hrvatskoj, je državnim službenicima zemalja u regiji dati detaljan uvid u glavna područja pregovora s Europskom unijom, u potrebnu organizacijsku i institucionalnu strukturu za vođenje pregovora, te u strategije i tehničke izazove vezane za otvaranje, provedbu i zatvaranje pregovaračkog procesa s Europskom unijom. 

Glavno tematsko izlaganje o usklađivanju zakonodavstva održala je Dubravka Vlašić Pleše, ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i tajnica Pregovaračke skupine. Na seminaru su sudjelovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. 

Državni tajnik Plenković u svojem je izlaganju iskazao punu podršku Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji, te je istaknuo kako je taj cilj ostvariv uz prethodno ispunjavanje potrebnih kriterija. Također je predstavio aktualno stanje pristupnih pregovora RH s Europskom unijom.  

Fracassetti je naglasio jedinstvenu prirodu ovog programa kojim se pokušava prenijeti stečeno znanje i iskustvo hrvatskog pregovaračkog tima državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze u ranijim fazama EU integracijskog procesa.  

Održavanje ovog seminara u skladu je s prioritetima Nacionalne strategije razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014. godine, te time Hrvatska ostvaruje svoju započetu transformaciju iz zemlje primateljice pomoći u zemlju davateljicu pomoći na međunarodnoj i regionalnoj razini, dodaje se u priopćenju. 

Sa zemljama regije Republika Hrvatska ima sklopljen niz bilateralnih sporazuma o suradnji na području europskih integracija.  

Hina