naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Dowgielewitz: Pristup RH za našeg mandata

Poljska vjeruje da će u vrijeme svojega predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici godine biti potpisan pristupni sporazum s Hrvatskom, a da će se u skladu s prioritetom predsjedanja nastaviti proširenje Unije, odnosno početi i pristupni pregovori s nekom od zemalja zapadnog Balkana.  

'Pristupni sporazum s Hrvatskom sigurno će biti potpisan. Završit će pregovori s Islandom, a možda početi s nekim balkanskim zemljama. Ako bude potpisan sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, bit će to nov znak da je EU otvoren', rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova odgovoran za poljsko predsjedanje EU-om Mikolaj Dowgielewicz u intervjuu za Gazetu Wyborczu. 

On je kazao da su proširenje Unije i Istočno partnerstvo podjednako važni za Varšavu u tijeku predsjedanja kao i gospodarske teme. 

'Konačan popis prioriteta utvrdit će vlada na proljeće. Osim prioriteta o kojima se već dosta govorilo, bit će važna gospodarska koordinacija i stvaranje izgleda za brži gospodarski razvoj EU-a nakon izlaska iz krize. Podjednako važno bit će proširenje EU-a i Istočno partnerstvo', kazao je Dowgielewicz. 

Poljska je objavila da će njezino predsjedanje EU-om biti posvećeno gospodarstvu, proširenju i politici približavanja istočnoeuropskih susjeda. 

Dowgielewicz je kazao da će predsjedanje stajati Poljsku oko 107 milijuna eura, od čega se 97,5 milijuna izdvaja iz državnog proračuna. 

Hina