naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Orban za završetak pregovora s RH i za nastavak proširenja

Mađarska namjerava završiti pristupne pregovore s Hrvatskom za vrijeme svoga predsjedanja, a nakon Hrvatske treba primiti i ostale zemlje u regiji kako bi se dovršio posao na ujedinjenju europskog kontinenta, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.  

'Mađarska namjerava, želi zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom. Ako pogledate zemljovid, onda između Grčke i Mađarske vidite sivu zonu i uvijek imate osjećaj nedovršenog posla. Europska unija neće dovršiti svoj okvir dok to područje ne nestane. Treba započeti s Hrvatskom, zatim će slijediti Srbija i ostale zemlj', rekao je Orban skupini bruxelleskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu na predstavljanje šestomjesečnog mađarskog predsjedanja. 

Završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom među ključnim je prioritetima mađarskog predsjedništva u prvoj polovici ove godine. Mađarska je među prioritete uvrstila poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja, energetsku sigurnost, europsku strategiju za integraciju Roma, Dunavsku strategiju. 

'Ako ispunimo sve ovo onda ćemo moći reći da smo bili sto posto uspješni', rekao je Orban. 

Mađarska se zauzima i za primanje Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, ali to za vrijeme mađarskog predsjedanja neće biti moguće nakon što su se Njemačka i Francuska usprotivile ocjenjujući da Bukurešt i Sofija nisu postigle dovoljan napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Mađari su planirali da će ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a donijeti odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor u veljači, a da će odluka stupiti na snagu u ožujku. Međutim, nakon što su Francuska i Njemačka ocijenile da je prerano za njihovo primanje, Mađari će sada nastojati postići suglasnost da se definira što te dvije zemlje trebaju učiniti i u kojim rokovima kako bi bile primljene. 

Hina