naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Najbolji kandidati za EDEN bit će izabrani u siječnju

Deset najboljih hrvatskih kandidata za titulu Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2011. trebalo bi biti izabrano tijekom siječnja, a između njih će u ožujku biti izabran nacionalni pobjednik i 4 drugoplasirane destinacije čija će se imena potom dostaviti Europskoj komisiji.

Županijske turističke zajednice svoje su kandidate mogle poslati na natječaj do 20. prosinca. U siječnju bi Povjerenstvo trebalo obići izabranih 10 destinacija, potom u veljači proglasiti 5 finalista, a mjesec nakon toga izabrati pobjednika i 4 drugoplasirane destinacije te njihova imena dostaviti Europskoj komisiji.

Europska komisija je u suglasnosti s državama članicama EU-a i zemljama kandidatima za godinu 2010./2011. odabrala temu koja glasi "Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta". Cilj akcije je promovirati nove netradicionalne i manje poznate turističke destinacije čija turistička ponuda osigurava društvenu, kulturnu i ekološku održivost.

Ove su se godine mogli kandidirati industrijski, poljoprivredni, vojni i ostali lokaliteti za koje se vežu ekonomske, kulturne i tradicijske aktivnosti, te lokalna povijest i ratna razdoblja. Obnova uključuje bilo koji projekt krčenja, povećanja, očuvanja i uređenja lokaliteta.

Kao primjeri navedeni su prenamjena tvorničke hale u koncertnu dvoranu, prenamjena ratnog bunkera u muzej, transformacija starih željezničkih pruga u turističke staze, ili prenamjena i organizacija manjih atrakcija u starim rudnicima, svjetionicima, dvorcima, zatvorima, na mjestima velikih nesreća i na ratištima.

Izbor europske destinacije izvrsnosti počeo je u EU 2005. s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, ublažavanja sezonalnosti, umrežavanja i promocije nagrađenih odredišta te poticanja ostalih na važnost održivog razvoja turizma.

Prvi hrvatski nacionalni pobjednik EDEN-a na temu "Turistička destinacija na ruralnom području" bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka na temu "Turizam i lokalna nematerijalna baština", potom na temu "Turizam i zaštićena područja" nacionalni park Sjeverni Velebit.

Prošle je godine nacionalni pobjednik bio Nin na temu "Turizam uz vode".

U Hrvatskoj akciju provodi Glavni ured Hrvatske turističke zajednice s Ministarstvom turizma.

Hina