naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ubrzan gospodarski oporavak kandidata za pristup EU

Oporavak gospodarstava zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji općenito je ubrzao u trećem tromjesečju, pri čemu u Hrvatskoj jačanje osobne potrošnje ukazuje i na moguće širenje baze oporavka, objavila je u redovnom izvješću Europska komisija.

Turska ponovno istaknula najvišom stopom rasta realnog BDP-a među zemljama-kandidatima i onima u procesu pristupa EU od 5,5 posto. U Albaniji rast je ubrzao na 4,9 posto, u Srbiji na 2,7 posto a u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji na 1,3 posto, navodi se u tromjesečnom izvješću EK.

U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju počeo blagi oporavak, uz stopu rasta od 0,2 posto, a preliminarne brojke ukazuju i na početak oporavka u Crnoj Gori, uz stopu rasta od dva posto. Island je pak zabilježio osjetno nižu negativnu stopu rasta BDP-a u trećem tromjesečju od 1,6 posto, u odnosu na prethodno tromjesečje kada su se aktivnosti smanjile za čak 7,5 posto.

Neto izvoz je ponovno bio glavni pokretač rasta na zapadnom Balkanu, pri čemu jačanje domaće potražnje, i to uglavnom osobne potrošnje, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ukazuje i na moguće širenje baze oporavka, ističu u Komisiji.

Stanje na tržištu rada još se nije značajnije popravilo, pa je nezaposlenost nastavila rasti ili se u najbolju ruku stablizirala u svim zemljama kandidatima odnosno onima u procesu pristupa, uz izuzetak Turske gdje je stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju pala za više od dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosila je 6,4 posto.

Hrvatska i Island zabilježili su poboljšanje, ali ponajprije iz sezonski uvjetovanih razloga. Tako je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju kliznula na 11,5 posto, s 12,3 posto u razdoblju od travnja do lipnja, navode u Bruxllesu.

U Bosni i Hercegovini i Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji stopa nezaposlenosti očigledno se stabilizirala, doduše na visokoj razini od 43,2, odnosno 31,7 posto.

Javne financije i dalje su pod pritiskom, iako je njihova konsolidacija uvrštena među prioritete svih zemalja u tekućoj godini.

U prošloj su godini Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina rebalansirale proračune i usvojile ambicionije ciljeve smanjenja proračunskog manjka. Turska je pak ostvarila bolje rezultate na području proračunske discipline no što se očekivalo, prepolovivši proračunski manjak u odnosu na prethodnu godinu.

Hina