naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Deset područja u uži izbor za EDEN

Hrvatska se i ove godine, peti put zaredom, uključuje u europski izbor za najbolju nacionalnu odnosno europsku destinaciju izvrsnosti EDEN, a u sklopu ovogodišnje teme tog izbora 'Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta' povjerenstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) odabralo je deset hrvatskih područja u uži izbor za nacionalnog pobjednika.  

Izvijestivši danas o tome iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da su na natječaj za taj izbor, objavljenom u listopadu prošle godine, ukupno pristigle 23 kandidature, od kojih je povjerenstvo odabralo deset koja ulaze u daljnji krug za odabir najboljeg. 

To su područje Parenzana u Istri (put zdravlja i prijateljstva ili stara željeznička pruga Savudrija–Buje–Grožnjan–Oprtalj–Motovun–Vižinada–Višnjan-Poreč), Muzej Žitnica u Sv. Križu Začretju, Muzej 'Staro selo Kumrovec' u Kumrovcu, Turistički memorijalni kompleks Cimper u Murskom Središću, Batina - kota 169 u Batini u Baranji (spomenik vojnicima Crvene armije poginulim u II. svjetskom ratu u oslobađanju Batine), Hartera festival u bivšoj tvornici papira u Rijeci, Muzej Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu, Pustara Višnjica u Višnjici kod Virovitice, Vukovarski nokturno (Bolnica, Vojarna, Ovčara, hangar) u Vukovaru te Rudnik Zrinski u Parku prirode Medvednica. 

U veljači povjerenstvo će obići sva ta područja i izabrati pet koja će ući u još užu konkurenciju za nacionalnog pobjednika. 

Projekt odnosno izbor za Europsku turističku destinaciju izvrsnosti - EDEN na inicijativu Europske komisije u zemljama članicama EU-a provodi se od 2005., a Hrvatska je dobila mogućnost sudjelovanja u tom izboru bez prava na financijsku potporu od 2006. 

Do sada su nacionalni pobjednici za taj izbor bili Sv. Martin na Muri, Đurđevac s 'Picokijadom', Nacionalni park Sjeverni Velebit te grad Nin koji je prošle godine bio i među europskim dobitnicima nagrade EDEN. 

Hina