naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor o poljoprivredi i regionalnoj politici

Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU, prihvatio je u srijedu 26. siječnja u Zagrebu dodatke na hrvatska pregovaračka stajališta u poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.  

'Vlada će u četvrtak usvojiti te dokumente i time će Hrvatska u potpunosti dovršiti svoj dio posla u poglavljima 11. i 22., i ona će biti spremna za zatvaranje na Međuvladinoj konferenciji 19. travnja', rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak u izjavi za novinare nakon sastanka Nacionalnog odbora. 

Drobnjak je istaknuo da su hrvatski pregovarači zadovoljni rezultatima pregovora u tim poglavljima, koja uz poglavlje Okoliš nose najviše financijskih sredstava, napomenuvši da je izboreno 39 različitih ustupaka, a kao jedan od važnijih izdvojio je posebnu financijsku omotnicu za minirana područja. 

Govoreći o poglavlju 11 Poljoprivreda i ruralni razvitak, u kojem je Hrvatska imala najviše zahtjeva, predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić osobito je istaknula povećanje sredstava za direktne poticaje poljoprivrednicima u prve tri godine članstva zahvaljujući preusmjeravanju dijela novca namijenjenog ruralnom razvoju, što će omogućiti brži razvoj konkurentne hrvatske poljoprivrede. 

Kada je riječ o poglavlju 22 Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, koje se odnosi na Europske strukturne fondove, Pusić je kazala da je prihvaćen stav Nacionalnog odbora da se u pregovaračko stajalište unese mogućnost da Hrvatska temeljem popisa stanovništva 2011. može revidirati podjelu na statističke regije za idući dugoročni proračun EU-a od 2014. 

Osvrnuvši se na poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava, Pusić je podsjetila da Hrvatska 11. ožujka očekuje izvješće EK o ispunjavanju mjerila u tom poglavlju o čemu ovisi završetak pregovora do konca lipnja. 

'Ako ono bude pozitivno, imamo sve realne šanse da do konca lipnja završimo pregovore. Ako ne, onda ćemo biti u ozbiljnim problemima', kazala je. 

Pusić je objasnila da do 11. veljače Hrvatska Bruxellesu mora dostaviti sve podatke na temelju kojih će Komisija pripremiti to izvješće. 

Po njezinim riječima, u tom poglavlju postoji 10 skupina mjerila od kojih se 6 odnosi na dokaze provedbe zakona. 

Jedno od tih mjerila je izbor Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća po novom zakonu a drugi krug tih izbora održat će se 10. veljače. 

Komentirajući novo izvješće izvjestitelja Europskog parlamenta za RH Hannesa Swobode, Pusić je istaknula da je rasprava u vanjsko-političkom odboru Europskog parlamenta u utorak o tom izvješću bila 'najpozitivnija do sada', na čemu je zahvalila svim članovima tog odbora a posebice slovenskim koji su izrazili veliku potporu Hrvatskoj i podržali završetak pregovora do konca lipnja.

Glede Swobodine izjave da bi Hrvatska punopravnom članicom mogla postati najkasnije 2014., Pusić je objasnila da ratifikacija Ugovora o pristupanju u državama članicama EU može trajati od 9 do 18 mjeseci pa i dulje.

'Koliko će trajati ratifikacija, to ćemo vidjeti. To je posebno pitanje. Centralno je pitanje kada ćemo završiti pregovore', kazala je. 

Hrvatska mora zatvoriti još 6 pregovaračkih poglavlja te poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori. Riječ je o poglavljima Tržišno natjecanje, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Ribarstvo, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. 

Hina