naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Posselt i Swoboda o mogućem datumu ulaska RH u EU

Europska pučka stranka (EPP) drži velikom pogreškom spominjanje 2014. kao moguće godine ulaska Hrvatske u EU i inzistira na 2012. ili 2013. godini, izjavio je u četvrtak 27. sijačnja u Bruxellesu zastupnik pučana, njemački demokršćanin Bernd Posselt.  

Posselt ističe da se nikad ne može isključiti mogućnost problema u nekim zemljama članicama pri ratifikaciji pristupnog ugovora i 'stoga bi bila golema pogreška govoriti sada o 2014. ili kraju 2013. godine, jer bismo onda mogli imati 2016., 2017. ili nikad. Za nas je važno spomenuti 2012. godinu i u tom bi slučaju ulazak bio najkasnije početkom 2013.', rekao je Posselt. 

Posselt je rekao da će se njegov zastupnički klub u Europskom parlamentu, koji je najbrojniji, zauzimati za to da parlament što prije izglasa pristanak na završetak hrvatskih pregovora, što je pravno obvezujuća odluka jer nakon toga zemlje članice mogu potpisati pristupni ugovor.  

'Želimo završiti pregovore do ljeta, zatim najkasnije u listopadu želimo odluku Europskog parlamenta i onda kreće ratifikacijski proces. Mi ćemo učiniti sve što možemo da izvršimo pritisak da zemlje članice taj proces završe potkraj sljedeće godine tako da Hrvatska može postati punopravnom članicom početkom 2013. ili krajem 2012. godine. Imamo dobre izglede za to jer iz naše skupine dolaze predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije i većina vlada u zemljama članicama', rekao je Posselt.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je kako mogućim datumom ulaska smatra 1. siječnja 2013. godine 'ako sve bude išlo u redu'. 

'Bude li sve išlo u redu, dakle kraj pregovora u lipnju i ratifikacija što je moguće brže, onda je moguć datum 1. siječnja 2013. godine. Ako se negdje pojavi problem, primjerice u nizozemskom parlamentu, onda trebamo raditi na tome da ulazak u svakom slučaju bude 1. siječnja 2014. godine kako bi Hrvatska te godine mogla sudjelovati na izborima za Europski parlament', rekao je Swooboda. 

Hina