naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
'Delo' skeptično glede datuma ulaska Hrvatske u EU

Očekivani završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom najpažljivije se prati u Sloveniji, gdje su mediji općenito skeptični prema ocjenama da bi se to moglo dogoditi do sredine ove godine.  

Europski parlament ovog je tjedna potvrdio izvješće o napretku Hrvatske koje je u Europskom parlamentu podnio izvjestitelj Hannes Swoboda, u kojemu se potvrđuje takvo očekivanje, no jamstva da će se to i dogoditi nema, a iluzorne bi mogle biti i najave da će Hrvatska postati članicom već početkom 2013. - tvrdi u četvrtak ljubljansko 'Delo'. 

Swobodine izjave no mogućem datumu ulaska Hrvatske u EU temelje se na daljnjim fazama procesu pristupa Hrvatske, ali se 'temelje i na više nepoznanica', navodi vodeći slovenski list u prilogu svog izvjestitelja iz Bruxellesa. 

Pri tome bi za Hrvatsku, navodi se u članku, mogao biti ključan datum 11. ožujka, kad će Europska komisija objaviti svoju ocjenu napretka Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje pregovaračkog poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. 

'To će za vladu u Zagrebu biti najteži test i nakon toga moći će se ocijeniti može li ona pregovore doista zaključiti do kraja predsjedavanja Madžarske polovicom godine', navodi 'Delo'. 

List navodi da je u Europskom parlamentu slovenski zastupnik Jelko Kacin upozorio na hrvatske zemljovide Savudrijske vale s 'crtom sredine' i predložio amandman na Swobodino izvješće, koji u konačnici nije prihvaćen iako je dobio priličnu potporu eurozastupnika. 

Kacin je, navodi 'Delo', predlagao amandman u kojemu se kao 'rezervni' datum za završetak hrvatskih pristupnih pregovora navodio početak iduće godine, što je argumentirao time da Hrvatska tada slavi 20-obljetnicu međunarodnog priznanja. 

Slovenija je članica Europske unije od 2004. godine, a njen pristupni proces odvijao se relativno brzo, ne samo zbog uspješne političko-ekonomske tranzicije nakon raspada Jugoslavije, nego i zato jer je u EU primana u skupini sa još devet država, u okviru 'velikog proširenja' Unije. 

Hina