naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Osmi sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-a i RH

Trenutačno stanje hrvatskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji, komunikacijska strategija za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo te ruralni razvoj bile su glavne teme 8. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Hrvatske, održanog u četvrtak 27. siječnja u Zagrebu, kazala je supredsjedateljica odbora Lidija Pavić-Rogošić.  

'Svi sudionici sastanka smatraju da je realno moguće postići da Hrvatska do šestog mjeseca zatvori sva poglavlja u pregovorima s EU-om. (...) Naravno da ovisi o nama kako će se to odviti, no svi se slažu da smo definitivno u završnoj fazi pregovora', kazala je Pavić-Rogošić u izjavi za novinare nakon sastanka.  

Osim o trenutačnom stanju pristupnih pregovora, po njezinim riječima, na sastanku je bilo riječi i o komunikacijskoj strategiji za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo te ruralnom razvoju i provedbi programa LEADER u Hrvatskoj s obzirom na to da 92 posto zemlje čine ruralna područja (manje od 150 stanovnika po četvornom kilometru).  

LEADER je način provedbe politike ruralnog razvoja u EU razvijen početkom devedesetih godina, a temelji se na poticanju lokalnog stanovništva na samoorganiziranje putem lokalnih akcijskih grupa (LAG). U Hrvatskoj je do sada registrirano desetak LAG-ova. LEADER je uključen u provedbu ruralnog razvoja u Hrvatskoj kroz pretpristupni program IPARD. 

Komentirajući činjenicu da ulazak u EU, po zadnjim anketama, podržava nešto manje od 50 posto hrvatskih građana, supredsjedatelj Odbora iz Austrije Christoph Lechner istaknuo je da postoji i mnogo neodlučnih te da je zadaća organiziranog civilnog društva, poput Zajedničkog savjetodavnog odbora, predstavnika sindikata, poslodavaca i različitih organizacija civilnog društva u ruralnim područjima, da promijeni to mišljenje i uvjeri građane da je najbolje mjesto za Hrvatsku u Europskoj uniji.  

Članstvo Hrvatske u EU-u podržava 49,1 posto građana, protiv ih je 40,8 posto, a 10 posto je neodlučno, po rezultatima 'CRO Demoskopa', redovitog mjesečnog istraživanja javnog mnijenja agencije 'Promocija plus', objavljenima početkom siječnja.  

Zajednički savjetodavni odbor čine predstavnici Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EESC) i predstavnici poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva RH. Zadatak odbora uspostava je dodatnog institucionalnog dijaloga između tijela Europske unije i RH kao države kandidatkinje za članstvo, poticanje javnih rasprava o posljedicama članstva u Uniji, te doprinos jačanju civilnog društva općenito. 

Europski gospodarski i socijalni odbor je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. 

U uvodnom dijelu sastanka sudionicima se obratio državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, koji je istaknuo važan doprinos Europskog gospodarsko-socijalnog odbora institucionalnim odnosima RH i Europske unije, kao i doprinos predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva sveukupnom dijalogu Hrvatske i Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). 

Naglasivši napredak koji je Hrvatska postigla u razvoju civilnog društva u posljednjih desetak godina, ostvaren i kroz djelovanje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Plenković je govorio i o provedbi Komunikacijske strategije uoči završetka hrvatskih pregovora, te referendumske kampanje nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju.  

Sudionicima sastanka obratila se i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji Vesna Pusić koja je govorila o aktualnom stanju hrvatskih pregovora. 

Zajednički savjetodavni odbor EU - Hrvatska osnovan je u veljači 2007., a čini ga po šest predstavnika iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te šest predstavnika iz Hrvatske (udruge poslodavaca, sindikati, ostale organizacije civilnog društva). Odbor se sastaje dva puta godišnje.  

Hina