naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
'Natura 2000.' u Hrvatskoj

Projekt 'Identifikacija i uspostavljanje morskog dijela mreže Natura 2000. u Hrvatskoj - Marine Natura 2000.', vrijedan 508.300 eura, danas je predstavljen u Zagrebu, a cilj mu je dovršenje morske sastavnice Nature 2000. - ekološke mreže područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa u Europskoj uniji.  

Hrvatska je kao zemlja pristupnica EU obvezna s danom pristupa EU, Europskoj komisiji predati prijedlog Natura 2000. sa svim svojim područjima koja su vrijedna i važna za očuvanje ugroženih vrsta i staništa te propisana direktivama EU-a, rekla je načelnica odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) Jasminka Radović.  

Kao dio EU-ova programa IPA 2007. u Hrvatskoj bi taj projekt trebao poduprijeti DZZP i hrvatske institucije u primjeni direktiva o staništima i pticama, odnosno pri identificiranju i upostavi morskog dijela mreže Natura 2000. u Hrvatskoj, istaknula je.  

Drugi tajnik Delegacije EU-a u Hrvatskoj Richard Masa istaknuo je kako bez besplatnih usluga koje dobivamo iz prirode, premda ih uzimamo zdravo za gotovo, ne možemo preživjeti. Naglasio je kako se biološka raznolikost sve više smanjuje pa je cilj zaštititi vitalna staništa diljem Europe. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja, rekao je Masa i poručio kako se raduje uspjehu tog projekta.  

Državni tajnik u ministarstvu kulture Zoran Šikić je istaknuo kako je u stručnim poslovima zaštite prirode u procesu pristupa Hrvatske EU najveći izazov uspostava ekološke mreže Natura 2000., posebno za morska staništa, morska područja.  

Ravnatelj DZZP-a Davorin Marković rekao je kako je započeo još jedan od nekoliko projekata koje je osmislio DZZP te zatražio tehničku i financijsku potporu EU-a. 

Provedba projekta počela je u studenom 2010. i trajat će do studenog 2011. Za provedbu je zadužena poljska tvrtka NIRAS IC u suradnji s tvrtkama Orbicon I Leif Hansen iz Danske i Oikon iz Hrvatske te DZZP-om kao korisnikom projekta.  

Hina