naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda: loše je Hrvatskoj slati signale da je posao gotov

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak, 10. veljače, u Bruxellesu kako je potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima kako bi u Europsku uniju mogla ući bez verifikacijskog mehanizma i da je neproduktivno slati joj signale da je posao već gotov što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban.

'Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali je vrlo neodgovorno od premijera Orbana da kaže kako možemo sve zaključiti u travnju jer ima još dosta posla do završetka. Mislim da trebamo Hrvatskoj dati poticaj da odradi preostali posao u predstojećim tjednima', rekao je Swoboda u razgovoru sa skupinom novinara uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta sljedeći tjedan u Strasbourgu na kojoj će zastupnici raspravljati i glasovati o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske.

Swoboda je rekao da je u srijedu razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je 'vrlo nezadovoljan' takvim najavama. 'Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove', rekao je Swoboda. Dodao je da treba pričekati 11. ožujka kada će Europska komisija dati ocjenu ispunjava li Hrvatska mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava te da ne treba stvari prejudicirati.

'Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje mišljenje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska. Mora se odraditi borba protiv korupcije. Mi smo pozitivni prema Hrvatskoj, ali je apsolutno potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku jer jedino tako se može izbjeći da uđe u EU bez verifikacijskih mehanizama', kakve su dobile Bugarska i Rumunjska kada su ulazile u EU, rekao je Swoboda.

Mađarski premijer Orban izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om.

Swoboda je istaknuo da će njegovo izvješće, koje će sljedeći tjedan biti prihvaćeno kao rezolucija o napretku Hrvatske, biti posljednje i oprezno je izrazio nadu da se pregovori mogu završiti u lipnju, a onda bi on u listopadu mogao predložiti Europskom parlamentu da dade suglasnost za dovršetak pregovora, što je preduvjet za potpisivanje pristupnog ugovora i njegovu ratifikaciju u zemljama članicama.

S obzirom na negativan razvoj događaja u regiji, primjerice u Albaniji i Makedoniji, u kojima se ne poštuju ni osnovna načela demokratskog ponašanja, utoliko je važnije da Hrvatska svojim primjerom pokaže kako je moguće ući u EU kada se obavi tražena zadaća, rekao je Swoboda.

Swoboda je rekao da je na prijedlog rezolucije koji je 26. siječnja izglasan na vanjskopolitičkom odboru EP-a podneseno vrlo malo amandmana i da ne očekuje nikakve bitne promjene u tome tekstu. Rekao je da je on osobno podnio dva amandmana i da se u jednom od njih traži ubrzanje suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.

U prijedlogu rezolucije koji je prihvaćen velikom većinom glasova ističe se da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako Hrvatska nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

'Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, u području pune suradnje s ICTY-jem i nastavkom privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje za brodogradilišta u poteškoćama', kaže se u prijedlogu rezolucije.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: Motion for a resolution