naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europski parlament podupire skori završetak pregovora s RH

Europski parlament podupire skori završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom i smatra da je njezin ulazak i u interesu Europske unije, istaknuto je u utorak 15. velaječ u Strasbourgu gdje je premijerka Jadranka Kosor razgovarala s čelnim ljudima EP-a.  

Premijerka Kosor sastala se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasborgu s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka. U srijedu će Europski parlament raspravljati i glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske. 

'Mislim da doista trčimo posljednje metre i da ćemo dovršiti pregovore u lipnju na kraju mađarskog predsjedništva', istaknula je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom EP-a Jerzyem Buzekom. 

Ona je dodala kako je moguće u travnju zatvoriti tri, a onda u lipnja preostala preostala poglavlja. Hrvatskoj je do kraja pregovora ostalo zatvoriti još šest poglavlja, odnosno sedam ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori.  

'Ustrajno radimo na svim poglavljima, ali smo osobito zaokupljeni s poglavljem Tržišno natjecanje koje je vezano uz brodogradnju i poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i vjerujem da se prepoznaje da u tome imamo uspjeha', rekla je Kosor.  

'Za nas je ovo vrlo važan trenutak jer će se sutra glasovati o Hrvatskoj, pristupnim pregovorima i budućem proširenju. Naša je pozicija vrlo pozitivna i očekujemo vrlo pozitivno glasovanje u Europskom parlamentu', rekao je predsjednik Buzek, dodajući da je pristupanje Hrvatske 'vrlo važno i za EU i njezinu politiku susjedstva i suradnju s cijelim Balkanom' 'To je u obostranom interesu', rekao je. 

On je čestitao Hrvatskoj na svemu što je do sada učinila u pregovorima. 'To je veliki napredak i mislim da je Hrvatska zemlja model za balkanske zemlje. Nama je vrlo važna stabilnost regije', rekao je Buzek pohvalivši Hrvatsku za njezinu suradnju sa Srbijom, BiH i ostalim zemljama te za vrlo uspješne pregovore o graničnim pitanjima sa Slovenijom. Rekao je da se otvorena pitanja među susjedima trebaju riješiti prije proširenja. 

Buzek je ukazao i na važnost dovršetka posla u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, pitanju brodogradilišta i reformi javne uprave. 

Premijerka Kosor je istaknula 'opredijeljenost Hrvatska da nastavi s reformama i nakon završetka pregovora'. 

'Hrvatska je vlada odlučna nastaviti s reformama jer sve donesene odluke i zakoni moraju biti vidljivi u svakodnevnom životu. U svim današnjim razgovorima bilo je riječi o posebice o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i želim reći da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i o velikom poslu koji i dalje traje vezano za procesuiranje ratnih zločina mi rabimo iste kriterije, da radimo u svim smjerovima i da nema nedodirljivih', rekla je. 

Premijerka je također rekla da će Hrvatska i nakon ulaska u EU podržavati svoje susjede na njihovu putu ka europskim integracijama. 

Hina