naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EP velikom većinom prihvatio rezoluciju o napretku Hrvatske

Europski parlament prihvatio je u srijedu 16. veljače na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se kaže da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.  

U glasovanju su sudjelovala 643 zastupnika, od kojih je 548 glasovalo za, 43 su bila suzdržana a 52 su glasovala protiv rezolucije. 

'Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, punoj suradnji s ICTY-jem i u nastavku privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje brodogradilišta u poteškoćama', kaže se u rezoluciji, koja bi trebala biti posljednja rezolucija o napretku prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  

Glasovanju je prethodila rasprava koja je trajala više od sat vremena i u kojoj je sudjelovalo dvadesetak govornika iz svih političkih skupina, kao i mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. 

Na tekst koji je u vanjskopolitičkom odboru izglasan 26. siječnja zastupnici su podnijeli svega osam amandmana tako da se konačni tekst nije bitnije mijenjao.  

U jednom od prihvaćenih amandmana, koji je podnio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda, ističe se 'potreba da se brzo nastavi s procesuiranjem ratnih zločina, poziva da se kazneni zakon dopuni sukladno najvišim standardima međunarodnog prava, posebice glede definicije zločina protiv čovječnosti, odredbi o zapovjednoj odgovornosti i zakona koji definiraju seksualno nasilje te poziva na dodatno poboljšanje mjera za zaštitu svjedoka'.  

Također je prihvaćen Swobodin amandman u kojem se Hrvatsku poziva da s najvećom pozornošću pristupi planovima za izgradnju hidrocentrala na Dunavu, da se poštuju ekološke norme i koristi suvremena tehnologija za zaštitu okoliša. 

U rezoluciji se pozdravljaju napori hrvatske vlade u borbi protiv svih vrsta korupcije, uzimaju se na znanje protukorupcijski slučajevi na najvišoj razini 'koji uključuju bivšeg premijera, dvojicu bivših ministara, visoke državne dužnosnike i brojne predsjednike uprava u poduzećima u vlasništvu države'. Također se 'očekuju transparentna i poštena suđenja te se podsjećaju hrvatske vlasti na važnost zaštite istraga protiv korupcije od političkog upliva'. 

U prihvaćenom tekstu kaže se 'kako se čini da je korupcija široko rasprostranjena i da obuhvaća različite segmente društva, gospodarstva i političkih institucija'. 

U tekstu se pohvaljuje napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja te poziva Komisiju da 'iskoristi sve svoje kapacitete kako bi podržala hrvatske napore za ispunjavanje mjerila'. 

U dijelu koji se odnosi na suradnju s Haaškim sudom, u tekstu se poziva Vijeće da uzme u obzir stajalište Sudskog vijeća ICTY-a po kojem se ne može s punom sigurnošću utvrditi da topnički dnevnici, koje tužiteljstvo traži, još uvijek postoje. Također se poziva Hrvatsku da pojača istragu glede nestalih dokumenata i razjasni 'nedosljednosti' koje je haaški tužitelj Serge Brammertz spominjao u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a. 

U rezoluciji se kaže da se 'sloboda izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija općenito poštuju'. 

Hrvatske vlasti se pozivaju da 'poduzmu daljnje korake kako bi osigurale neovisnost i profesionalizam medija te da nastave pokazivati odlučnost kako bi se osiguralo da medijski sektor djeluje bez političkog uplitanja te da se osigura neovisnost regulatornih tijela'.  

Također se pozivaju hrvatske vlasti da ispitaju 'slučajeve zastrašivanja i političkog pritiska na novinare te slučajeve komercijalnog utjecaja' na medije te da pojačaju istragu o prijetnjama novinarima koji rade na slučajevima korupcije i organiziranog kriminala. 

Pozdravlja se presuda za ubojstvo Ive Pukanića te ističe da HRT i dalje ima poteškoća s izborom novog ravnatelja.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Croatia: the EU's 28th Member State?