naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija: Hrvatskoj 1,17 milijuna eura za štetu od poplava

Europska komisija u četvrtak 24. veljače je predložila da se iz Europskog fonda solidarnosti dodijeli Hrvatskoj 1,17 milijuna eura, a Sloveniji 7,46 milijuna eura pomoći za pokrivanje dijela troškova sanacije šteta od poplava iz rujna prošle godine, nakon izlijevanja rijeke Save.  

'Ovom odlukom želimo pokazati našu solidarnost sa Slovencima i Hrvatima nakon užasnih poplava koje su pogodile njihove zemlje. Posljednjih godina smo nažalost suočeni sa sve češćim zahtjevima za pomoć ali Komisija je spremna pomoći svim zemljama članicama koje su suočene s prirodnim nepogodama', izjavio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. 

Hrvatska kao zemlja kandidat može dobiti pomoć iz Europskog fonda solidarnosti na temelju uredbe EU-a koja predviđa mogućnost da zemlja u procesu pristupanja može podnijeti zahtjev zajedno s nekom zemljom članicom u slučajevima kada su pogođene istom prirodnom nepogodom. 

Hrvatska je zajedno sa Slovenijom podnijela zahtjev za dodjelu pomoći u studenom prošle godine, nakon poplava u rujnu u kojima je velika šteta nanesena prometnoj i energetskoj infrastrukturi, školama, bolnicama, obiteljskim kućama i poljoprivrednim imanjima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. 

Hrvatske vlasti procijenile su izravne štete u visini od 47 milijuna eura, što je ispod praga za stjecanje prava na intervenciju koji je za Hrvatsku fiksiran na 275,8 milijuna eura. Međutim, europski propisi predviđaju da u ovom slučaju ima pravo na pomoć jer je pogođena istom prirodnom nepogodom kao i susjedna Slovenija, članica EU-a. 

Pomoć od 1,17 milijuna eura namijenjena je uglavnom za naknadu troškova čišćenja u poplavljenim područjima. 

Hrvatska je već dobila blizu četiri milijuna eura za poplave iz svibnja i lipnja prošle godine u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Europski fond solidarnosti osnovan je nakon poplava u srednjoj Europi 2002. godine. Raspolaže s proračunom od milijardu eura godišnje namijenjenih za hitnu pomoć zemljama članicama i kandidatskim zemljama u slučajevima prirodnih nepogoda većih razmjera. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Solidarity Fund: Commission proposes €8.6 million for Slovenian and Croat regions hit by flooding