naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Daul: Hrvatska ove godine dobiva pristupni sporazum

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul kazao je u razgovoru za Vjesnik od ponedjeljka 28. veljače, povodom predstojećeg sastanka središnjeg odbora tog kluba u Zagrebu, da će se 'preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a uskoro zatvoriti, te da će Hrvatska ove godine dobiti pristupni sporazum i datum pristupanja EU-u'.  

Daul je kazao da EPP odlukom o održavanju sastanka u Zagrebu želi Hrvatskoj dati podršku u završnici pristupnih pregovora. Odgovarajući na novinarsko pitanje kakvu poruku nosi u Zagreb, Daul je rekao da su 'EPP i Bruxelles u Hrvatskoj napravili puno toga'.  

'Zbog toga smo kazali da želimo dati još jedan veliki znak Hrvatskoj da smo tu i da će ona vrlo brzo ući u EU', rekao je Daul za Vjesnik. 

'Preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a uskoro će se zatvoriti i ove godine će Hrvatska dobiti i pristupni sporazum i datum pristupanja', rekao je Daul. 

Središnji odbor kluba zastupnika EPP-a na kojem će se razgovarati o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji sastat će se početkom ožujka u Zagrebu a jedna od glavnih tema bit će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.  

Članovi odbora boravit će u Zagrebu 3. i 4. ožujka, nekoliko dana prije nego što će Europska komisija predati privremeno izvješće o poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Na sastanku bi trebala sudjelovati i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. 

Osim o poglavlju 23, na sastanku će se raspravljati i o gospodarskoj prednosti članstva u EU-u te o implikacijama koje će hrvatsko članstvo imati na perspektivu proširenja i na ostale zemlje u regiji. 

Središnji odbor ima 70-tak članova, a čine ga oni zastupnici koji u tijelima Europskog parlamenta ili u klubu zastupnika EPP-a obnašaju neku funkciju. 

Hina