naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Fuele: 'izvrstan napredak' u poglavlju 23, potrebni dodatni napori

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u srijedu, 2. ožujka 2011., da je završetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj', da će Hrvatska trebati udvostručiti napore kako bi ispunila određena mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i da dostizanje toga cilja ovisi o samoj Hrvatskoj.

'Sada je lopta na hrvatskoj strani', rekao je povjerenik Fuele u intervjuu Hini nakon što je Komisija prihvatila privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

Na pitanje ima li Hrvatska dovoljno vremena da ispuni sve što je potrebno za završetak pregovora u lipnju, Fuele je istaknuo da ne želi spekulirati o datumima, ali da izvješće ostavlja otvorenom tu mogućnost.

'Neću spekulirati o lipanjskom roku. Samo izvješće, iako ne govori o rokovima, ne zatvara vrata nijednoj mogućnosti. Izvješće kaže da je postignut izvrstan napredak, da treba udvostručiti napore na ispunjavanju preostalih mjerila. Svakome tko pročita izvješće jasno je da je lopta na hrvatskoj strani i da ne zatvara vrata kada su rokovi u pitanju. Mnogo je toga u rukama hrvatske vlade', rekao je Fuele.

Fuele je rekao kako kao rezultat ovoga izvješća očekuje mobilizaciju svih čimbenika u državi na ispunjavanju preostalog posla.

'Važno je reći da se u ovom izvješću jasno cijeni napredak koji je učinila Hrvatska i njezina vlada. Nadam se da će njegov rezultat biti mobilizacija svih čimbenika u državi kako bi se prešao i ovoj posljednji dio puta prema članstvu. Ovo izvješće pruža iscrpniju sliku u kojoj mjeri Hrvatska ispunjava mjerila u poglavlju 23 i sada je na hrvatskoj strani da ispuni preostale obveze', rekao je.

Upitan bi li mogućnost da se pregovori ne završe u lipnju mogla povećati euroskepticizam hrvatskog stanovništva, Fuele je rekao da za to ne vidi nikakva razloga.

'Nadam se da nećemo postati opsjednuti ovim ili onim datumom. Svi osjećaju, i u Hrvatskoj i u regiji i među zemljama članicama da je završetak pregovora jako blizu s prilično uspješnim i dobro pripremljienim kandidatom. Važno je da sada u zadnjoj fazi vidimo mobilizaciju svih čimbenika da ispune taj cilj. Nadam se da neće porasti euroskepticizam u Hrvatskoj, jer za to nema nijednog razloga. Hrvatska vlada radi vrlo dobar posao na zaključivanju pregovora', rekao je povjerenik.

Fuele je rekao da je u stalnom kontaktu s hrvatskom vladom, pregovaračkim timom i predstavnicima oporbe.

'Posljednjih dana i tjedana nekoliko puta sam razgovarao s premijerkom Kosor. Želio bih naglasiti koliko Komisija cijeni njezinu odlučnost da pojača napore da se ispune mjerila. To je vrlo važna poruka i Komisiji i onima koji su mislili da je objavljivanjem ovoga izvješća posao gotov, što još nije slučaj', rekao je.

Izrazio je uvjerenost da će se u Hrvatskoj sačuvati konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni oko ulaska u EU.

'Nadam se da će se konsenzus sačuvati. Jučer sam razgovarao s vođom hrvatskih socijaldemokrata. U tom razgovoru, koji nije ni prvi ni zadnji, uvjerio sam se koliko su socijaldemokrati privrženi cilju ulaska u Europsku uniju i odlučni da se ispune zadnja mjerila, što je vrlo odgovorno stajalište', istaknuo je Fuele.

Povjerenik je rekao da Hrvatska dobro napreduje i u ostalim poglavljima koja su još preostala za zatvaranje.

'Doista vidim da pristupni pregovori idu dobro u preostalim poglavljima. Nadam se da ćemo na pristupnoj konferenciji u travnju moći zatvoriti poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj te Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Određeni napredak je postignut i u poglavlju Tržišno natjecanje. Moj kolega, povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia prošli je tjedan obavijestio hrvatsku vladu da je prihvaćen plan za restruktiriranje najvećeg brodogradilišta Brodosplit i ako se nastavi napredak i to će se poglavlje moći zatvoriti za mađarskog predsjedništva. Tu je još i poglavlje Ribarstvo u kojem je Hrvatska već ispunila sva mjerila i sada se razgovora o dva zahtjeva o određenim izuzecima', rekao je Fuele, dodajući da je poglavlje Financijske i proračunske odredbe vezano uz datum pristupanja i da će stoga biti zatvoreno među zadnjima.

Fuele je rekao da pred Hrvatsku neće biti stavljani novi zahtjevi, kakvi se ponekad mogu čuti, poput rješavanja bileteralnih pitanja sa susjedima prije ulaska u članstvo.

'Mislim da su svi zahtjevi već na stolu i nitko neće mijenjati pravila igre i komplicirati završni dio pregovora. Istodobno, svaka gesta, izjava ili poruka s hrvatske strane ili od neke druge zemlje u regiji, koja ide u pravcu rješavanja bilateralnih pitanja i to ne na štetu proširenja bila bi jako pozitivno dočekana i bila bi konstruktivan doprinos za europsku perspektivu cijeloj regiji'.

Zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom imat će vrlo pozitivan utjecaj na proširenje i zapadni Balkan.

'Ova je godina jako važna za proširenje, za zapadni Balkan. Završetak pregovora s Hrvatskom jedan je od najboljih doprinosa. Tu nije riječ samo o hrvatskim građanima, koji će, nadam se, uskoro osjetiti koristi od članstva u EU-u, nego će to biti jasan signal samoj regiji da je proširenje EU-a proces koji traje, a ne samo politička retorika. Bit će to važna poruka i zemljama članicama i njihovim građanima da je proširenje vjerodostojan proces, da donosi novu članicu, koja u potpunosti ispunjava sve zahtjeve koji proizlaze iz članstva. Jako se veselim da dočekam Hrvatsku u EU-u', rekao je povjerenik Fuele.(Hina)

 

Više o tome: