naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Daul pojašnjava svoju izjavu: želim što brži ulazak RH u EU

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Joseph Daul oglasio se u utorak 8. ožujka popodne priopćenjem u kojem pojašnjava svoju izjavu danu na konferenciji za novinare a u kojoj naglašava da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u EU.  

'Moje jutrošnje izjave o pristupanju Hrvatske tumače se na negativan način. Dopustite mi da pojasnim. Ja želim da pristupni pregovori završe što prije za vrijeme mađarskog predsjedništva. Također želim da Hrvatska pristupi EU-u što je moguće brže i s hrvatskom vladom ću raditi na tome da proces ide naprijed', rekao je Daul u svom priopćenju. 

Daul je u utorak prijepodne u Strasbourgu na konferenciji za novinare rekao da njegova politička skupina podupire završetak hrvatskih pristupnih pregovora za vrijeme mađarskog predsjedništva, dodajući da će ratifikacija pristupnog ugovora sigurno trajati dvije godine, što će Hrvatskoj omogućiti da sudjeluje na izborima za Europski parlament 2014. godine. 

'Središnji odbor Europske pučke stranke sastao se prošli tjedan u Zagrebu kako bi podržao Hrvatsku, premijerku Kosor i njezinu volju da završi pregovore za vrijeme mađarskog predsjedništva. Treba biti svjestan da bi i u tom slučaju pristupni ugovor bio potpisan u jesen 2011. godine, a ratifikacija ugovora sigurno bi trajala dvije godine, točno na vrijeme da Hrvatska sudjeluje na europskim izborima 2014.. godine', izjavio je Daul. 

Daul je na toj konferenciji za novinare rekao da EU nije pooštrila pravila za ulazak novih članica, da su ona ostala ista, ali da danas inzistira da se ona u potpunosti provode. 

'Prošlo je vrijeme kada se lakše moglo ući u EU. S Bugarskom i Rumunjskom smo išli vrlo brzo, a danas tražimo da sve mjere i pravila za ulazak moraju biti poštovani. Neki će reći da su pravila pooštrena, ali to nije slučaj, pravila su ostala ista, ne uvodimo nova i oni koji žele biti dio EU-a moraju ih poštovati. O tome nema pregovora i to vrijedi za Hrvatsku, za Tursku, za Srbiju ili bilo koju drugu zemlju iz regije', rekao je Daul. 

Hina