naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska treba reformirati energetsko tržište

Hrvatska treba reformirati energetsko tržište kako bi se omogućilo slobodno tržišno natjecanje i privukla ulaganja u električne mreže i plinovode, kaže se u izvješću Europske energetske zajednice.  

Kako se kaže u priopćenju iz Bruxellesa objavljenom u četvrtak 10- ožujka, u izvješću se govori o napretku i budućim izazovima Europske energetske zajednice. 

Ono poziva na 'radikalne promjene stajališta' kako bi se reformiralo tržište u nekim zemljama Europske energetske zajednice - Hrvatskoj, Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Srbiji i Ukrajini. 

Reforme su potrebne kako bi se omogućilo slobodno tržišno natjecanje te privukla ulaganja u stare električne mreže i plinovode. 

Energetska zajednica je organizacija čiji je cilj stvaranje integriranog energetskog tržišta u regijama koje pokriva. Osim zemalja Europske unije, zemlje koje sudjeluju u zajednici su Hrvatska, Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina. Gruzija, Norveška i Turska imaju status promatrača. 

Energetska zajednica suočava se s velikim investicijskim izazovima, kaže se u izvješću. 

U nadolazećim godinama, brojne postojeće elektrane zahtijevat će zamjenu ili obnovu, a električne mreže i plinska infrastruktura traže modernizaciju i daljnji razvoj. 

Potrebni su snažne energetske regulatorne vlasti, s dovoljno ovlasti, resursa i neovisnosti kako bi se osiguralo da nema diskriminacije, da postoji učinkovito tržišno natjecanje i učinkovito djelovanje energetskog tržišta. 

Moraju se u potpunosti provesti standardi energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te također početi koristiti neiskorišteni potencijali obnovljive energije, dodaje se u izvješću. 

Hina