naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković sudjelovao na Gymnich sastanku

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu 12. ožujka na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku), u Goedoellou u Mađarskoj, priopćio je MVPEI.  

Tijekom neformalnog sastanka ministri vanjskih poslova posebnu pozornost dali su aktualnim događanjima u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, prije svega u Egiptu, Libiji i Tunisu, zatim europskoj politici susjedstva, humanitarnoj i financijskoj pomoći južnom susjedstvu, kao i bliskoistočnom mirovnom procesu u aktualnim uvjetima. 

Napomenuvši kako su posljednja zbivanja na prostoru sjeverne Afrike pokazala važnost stabilnosti susjednih regija za Europu, ministar Jandroković podupro je stvaranje sveobuhvatnog mehanizma u okviru europske politike susjedstva koji bi bio usmjeren prema individualnim potrebama partnerskih zemalja, ponajprije u pogledu političkih reformi, provedbe demokratskih izbora, izgradnje institucija, borbe protiv korupcije, uvođenja neovisnog pravosuđa i podupiranja civilnog društva. Slijedom toga, RH pozdravlja aktualnu reviziju europske politike susjedstva, kazao je. 

Jandroković je istaknuo i potrebu žurnog zajedničkog djelovanja u cilju izbjegavanja humanitarne krize kako na prostoru sjeverne Afrike, tako i u pojedinim mediteranskim državama članicama Europske unije u koje izbjeglice najčešće dolaze. 

Napomenuvši kako se ne smije zanemariti mirovni proces na Bliskom istoku, poručio je kako njegov eventualni pozitivni razvoj može sadržavati vrlo ohrabrujuću poruku za demokratske snage u čitavoj regiji.  

Što se tiče stanja u Tunisu i Egiptu, gdje se posljednjih dana situacija razvija u dobrom smjeru, Jandroković je izrazio nadu u uspješnu tranziciju prema demokratski izabranim vladama. Istaknuo je, međutim, kako aktualni događaji u Libiji pobuđuju iznimnu zabrinutost te oštro osudio jačanje represije prema protivnicima libijskog režima. 

RH snažno podupire napore međunarodne zajednice u sprječavanju nasilja nad građanima koji žele demokraciju, slobodu i poštivanje svojih prava, rekao je Jandroković i zahvalio ministrima država članica EU i država kandidatkinja na izvanrednoj suradnji i pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana iz Libije. 

Na marginama neformalnog sastanka Jandroković je imao više kraćih susreta s ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije. Tom prigodom informirao ih je o naporima koje hrvatska vlada poduzima u pregovaračkom procesu, te dobio njihovu potporu za uspješan dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora i što skorije članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, stoji u priopćenju.(Hina)

 

Više o tome:

MVPEI: Martonyi-Ashton: EU to plan long-term measures in the Southern Mediterranean prudentially