naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor: RH u roku izvršava svoje obveze iz poglavlja 23

Hrvatska u roku izvršava svoje obveze glede ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) i sve institucije poduzimaju dodatne napore kako bi se to poglavlje uspješno zatvorilo, izjavila je u ponedjeljak 21. ožujka premijerka Jadranka Kosor nakon održanog radnog sastanka na temu poglavlja 23.  

'Ono što možemo konstatirati je da smo sve poslove koje smo predvidjeli u posebnom planu aktivnosti za poglavlje 23 izvršili u roku... Mislim da mogu reći da sve institucije koje trebaju čine dodatne napore kako bismo poglavlje 23 uspješno zatvorili', rekla je Kosor u izjavi za novinare. 

Po njezinim riječima, rezultati se već pokazuju, a neki poslovi su obavljeni i prije roka i 'po svemu sudeći zaista možemo uhvatiti sve rokove'. 

'Bitno je pokazati dodatnu snagu koju pokazujemo, ali i odlučnost svih institucija, jer nije samo vlada tu koja mora nešto učiniti, to se očekuje i od drugih institucija. Sva poglavlja napreduju... sve pripreme su obavljene, sva mjerila ispunjena za zatvaranje dva, a vjerujemo i trećeg poglavlja vezanog za ribarstvo. Mi očekujemo da bismo sljedeći mjesec najmanje dva poglavlja mogli zatvoriti', istaknula je Kosor. 

Hrvatskoj za zatvaranje još ostaje sedam poglavlja, od kojih se o jednom, Ostala pitanja (35), ne pregovara. Ostala poglavlja su Poljoprivreda i ruralni razvoj (11), Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22), Ribarstvo (13), Tržišno natjecanje (8), Pravosuđe i temeljna prava (23), te Financijske i proračunske odredbe (33). 

Uz predstavnike Vlade RH, na sastanku o poslovima koje treba obaviti za zatvaranje poglavlja o pravosuđu sudjelovali su među ostalima i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. 

Kosor je podsjetila da je na temelju dobivenog izvješća vezano za Poglavlje 23 napravljen plan aktivnosti koji je poslan u Europsku komisiju.  

Najavila je i donošenje nekih novih zakona, kao što je na primjer zakon o Uredu pučkog pravobranitelja. 

Kosor je rekla i da će o današnjem sastanku izvijestiti Bruxelles, a među ostalima i potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding. 

Hina