naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europske institucije zaposlit će nekoliko stotina Hrvata

Nekoliko stotina hrvatskih državljana moći će se zaposliti u institucijama Europske unije, a tražit će se ponajprije stručnjaci za kreiranje i provedbu politika, pravnici, ekonomisti, revizori, financijski stručnjaci i statističari, kazao je u petak 25. ožujka u Zagrebu Steven Joseph iz Europskog ureda za odabir osoblja (EPSO).  

Prvi natječaj za zapošljavanje državljana određene zemlje u institucijama Europske unije na neodređeno vrijeme objavljuje se obično godinu dana prije stupanja države u članstvo Europske unije. 

Za raspisivanje natječaja i zapošljavanje službenika u europskim institucijama i agencijama zadužen je Europski ured za odabir osoblja (EPSO - European Personnel Selection Office). 

Za sve europske institucije i agencije vrijedi ista procedura zapošljavanja koja traje od pet do devet mjeseci, kazao je Joseph, objasnivši da se testiraju vještine kandidata, primjena znanja u situacijama važnim za posao, a ne deklarativno znanje. 

'Tražimo mlade, pametne, iskusne ljude. Oni moraju biti visoko kvalificirani i sposobni nositi se s pritiskom izazovnog radnog okruženja te motivirani za uspjeh', kazao je, istaknuvši da se od kandidata očekuje dobro poznavanje dvaju ili više stranih jezika (engleski, francuski, njemački) i spremnost na cjeloživotno učenje.  

'Želimo idealiste realiste koji žele nešto promijeniti u svijetu, koji znaju misliti i djelovati, a ne sanjare', istaknuo je, napomenuvši da za rad u institucijama EU-a ne postoji dobna granica i da se na natječaje mogu javiti i iskusni ljudi 50-ih godina.  

Joseph očekuje da će se u europskim institucijama moći zaposliti nekoliko stotina Hrvata. Traženi profili, po njegovim riječima, bit će stručnjaci za kreiranje i provedbu politika, pravnici, ekonomisti, revizori, financijski stručnjaci i statističari. 

Broj službenika koji se zapošljavaju u institucijama EU-a određuje se prema broju stanovnika države članice, a prema iskustvima država koje su u Uniju ušle 2004., taj bi se broj za Hrvatsku mogao kretati oko 400, po procjenama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Slovenija, primjerice, ima 280 svojih državljana u institucijama EU-a. 

I nakon popunjavanja kvote, hrvatski će se državljani moći zapošljavati u institucijama Europske unije, ali će im tada konkurencija biti državljani svih ostalih članica.

Hina