naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija: 24,2 milijuna eura za razvoj električnih automobila

Europska komisija u suradnji sa 42 partnera poduprijet će europski projekt električnih vozila, Green eMotion, vrijedan 41,8 milijuna eura, kojemu je svrha olakšati komercijalizaciju električnih automobila u Europi, te će u tu svrhu staviti na raspolaganje 24,2 milijuna eura, priopćeno je iz Bruxellesa.  

'Promet je danas 96 posto ovisan o nafti za svoje energetske potrebe. To je potpuno neodrživo. Cilj smjernica Promet 2050 je prekinuti ovisnost prometa o nafti i istodobno omogućiti razvoj mobilnosti. Možemo i moramo učiniti oboje', rekao je u priopćenju europski povjerenik za promet Siim Kallas. 

'U srcu te strategije je prelazak s automobila koji se pokreću na konvencionalni pogon na električna vozila... Projekt se bavi nekim praktičnim problemima i preprekama s kojima se suočavaju gradovi i kompanije koje žele staviti na tržište električne automobile', dodao je Kallas. 

Projekt 'Green eMotion' dio je europske inicijative o zelenim automobilima i financirat će se u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj kako bi usporedio dvanaest postojećih regionalnih i nacionalnih inicijativa u osam država članica, različite tehnološke pristupe te pridonio identifikaciji najboljih rješenja za europsko tržtše. 

Projekt pokriva različite tipove električnih automobila, razvoj pametnih mreža, inovativnih rješenja informacijske i komunikacijske tehnologije, te koncepte urbanog prometa. 

Partneri Europske komisije u ovoj inicijativi su između ostalih kompanije Alstom, Bosch, IBM i Siemens, potom EDF, Enel i RWE, proizvođači automobila BMW, Daimler, Micro-Vett, Renault i Nissan, lokalne zajednice Dublina, Corka, Kopenhagena, Bornholma, Malmoea, Malage, Rima, Barcelone i Berlina, nekoliko sveučilišta i istraživačkih i tehnoloških instituta.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission makes €24.2 million available to the development of electromobility in Europe