naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso i Füle u četvrtak u Zagrebu

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Füle posjetit će u četvrtak 7. travnja Zagreb, gdje će se sastati s vodećim hrvatskim dužnosnicima i prenijeti im poruku ohrabrenje da obave preostale reforme za dovršetak pregovora koji su u samoj završnici.  

Barroso će se u četvrtak sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom Ivom Josipovićem, a u Hrvatskom saboru će se obratiti zastupnicima. Također je predviđen susret s građanima u središtu Zagreba, a na taj susret su pozvani odabrani predstavnici civilnog društva. Barroso i Füle će u petak ujutro otputovati iz Zagreba. 

'Predsjednik Barroso se veseli posjetu budućoj 28. članica EU-a', rečeno je Hini u njegovu uredu. Taj posjet će Barroso će iskoristiti kako bi hrvatskim čelnicima i građanima uputio poruku ohrabrenje da obave preostale reforme potrebno za zaključenja pristupnih pregovora, koje se očekuje uskoro, dodali su izvori u Barrosovu uredu. 

Barroso i Füle dolaze u Zagreb u samoj završnici hrvatskih pristupnih pregovora. Hrvatskoj je do kraja preostalo zatvoriti sedam poglavlja, među kojima je jedno tehničko poglavlje - Ostala pitanja - o kojem se ne pregovora. Na predstojećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju bit će zatvorena još najmanje dva poglavlja.  

Sam završetak pregovora ovisit će o najtežem poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska nastoji dovršiti posao kako bi se to poglavlje moglo zatvoriti u lipnju. U Europskoj komisiji nitko ne isključuje mogućnost završetka pregovora u lipnju, ali ističu da će to biti 'krajnje teško'. 

Barroso je zadnji put boravio u Zagrebu u svibnju 2007. godine kada je sudjelovao na sastanku na vrhu Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP). Prije toga, Hrvatsku je posjetio u veljači 2006. godine zajedno s tadašnjim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. 

Nakon Hrvatske, Barroso i Fuele posjetit će Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. U priopćenju koje je Komisija objavila uoči posjeta zemljama regije, navode se Barrosove riječi da 'zemlje jugoistočne Europe pripadaju EU-u, ali da je na vođama i na narodima da odrede brzinu i vremenski okvir svoje europske budućnosti'. 

'Potaknut ću vođe naših partnerskih zemalja da snažno ubrzaju reforme i da se prihvate rješavanja izazova i uvjeta. Sada je vrijeme za djela', rekao je u priopćenju Barroso. 

Povjerenik Füle u svojoj izjavi kaže da u EU-u ne postoji umor od proširenja. 'Puno čujem o umoru od proširenja. To je za mene mit: poput jetija o kojem su puno raspravlja, a nikad ga nitko nije vidio. Borimo se protiv toga mita zajedno kroz reforme koje donose korist narodu', poručio je Fuele. 

Hina