naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković i Bošnjaković o poglavlju 23

Hrvatska radi na ispunjavanju mjerila i provođenju reformi iz poglavlja 23 kako bi završila pregovore u lipnju, a uz to radi i na diplomatskom planu kako bi informirala kolege iz Europske unije o svemu što se čini u cilju dovršetka pregovora u lipnju, rekao je u srijedu 13. travnja u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković pred sastanak s veleposlanicima zemalja članica EU-a.  

'Današnji sastanak .. nastavak je onoga što smo započeli prije tri tjedna kada smo na taj izravan način počeli informirati predstavnike zemalja članica o napretku u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), o svemu što hrvatska vlada poduzima kako bi ispunila mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i naravno kroz to završila pregovore u lipnju', rekao je ministar Jandroković u zajedničkoj izjavi novinarima s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem prije sastanka s veleposlanicima. 

Dodao je da osim tih 'domaćih zadaća - ispunjavanja mjerila i provođenja reformi', Hrvatska radi i na diplomatskom planu. 'Upravo nakon sastanka ja odlazim u Berlin na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Bit će tamo naravno i puno kolega iz EU-a s kojima ću isto tako razgovarati o završetku pregovora', rekao je. 

Podsjetio je da se u utorak održava međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj će Hrvatska, kako je rekao, zatvoriti još dva poglavlja pristupnih pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta, te najavio zajednički dolazak dvojice ministara vanjskih poslova, slovačkog Mikulaša Dzurinde i austrijskog Michaela Spindeleggera.  

'Doći će zajedno kako bi na taj način dali snažnu poruku, snažnu potporu Hrvatskoj o završetku pregovora i ulasku u EU', rekao je Jandroković. 

Ministar Bošnjaković, koji se prije sastanka s veleposlanicima zemalja EU-a u Ministarstvu pravosuđa sastao s britanskim kolegom Kennethom Clarkeom s kojim je razgovarao o napretku RH u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23, rekao je kako je od zadnjeg susreta s veleposlanicima Hrvatska predala prvo izvješće EK-u o tome što je učinila u poglavlju 23. 

'Učinila je jako puno u svim segmentima i svim mjerilima, posebno vezano uz neovisnost pravosuđa, nova imenovanja sudaca, državnih odvjetnika, funkcioniranju novog Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća'. 

Istaknuo je da je važno reći, vezano uz akcijski plan za rješavanje velikog broja neriješenih sudskih predmeta, da je Hrvatska u samo tri mjeseca ove godine broj od 84.000 slučajeva na svim općinskim sudovima u RH starijih od tri godine uspjela smanjiti za 14.000. 

Britanski ministar Clarke u izjavi nakon razgovora s Bošnjakovićem rekao je pak da je impresioniran pravosudnim reformama provedenim u Hrvatskoj te da će se uskoro odlučivati o tome jesu li one nepovratno zaživjele i je li došlo vrijeme da RH postane članicom Europske unije.

'Jako sam impresioniran programom reformi pravosuđa... koje su provedene u Hrvatskoj posljednjih godina sa, siguran sam, širokom potporom i konsenzusom u parlamentu i u hrvatskoj javnosti', rekao je Clarke u izjavi za novinare. 

'Britanska vlada, kao i drugi prijatelji Hrvatske, uskoro će odlučivati jesu li.... promjene postale nepovratne i trajne, jesu li postale sastavni dio života u RH i je li došlo vrijeme da Hrvatska postane članicom EU-a', kazao je. 

'Republika Hrvatska je izvršila korjenite promjene i korjenite reforme. Mi smo toliko duboko ušli u reforme da više zapravo nema povratka na staro, niti mi taj povratak želimo. Naša je želja urediti pravosudni sustav u Hrvatskoj da funkcionira na zadovoljstvo naših građana i svih poslovnih subjekata', istaknuo je Bošnjaković. 

Clarke je također rekao da britanska vlada snažno zagovara proširenje EU-a te da se nada da će na kraju obuhvatiti sve demokratske zemlje zapadnog Balkana. 

Hina