naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković u Bruxellesu, RH zatvara dva poglavlja pregovora

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će ponedjeljak 18. i utorak 19. travnja u Bruxellesu, gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na kojoj bi Hrvatska trebala zatvoriti dva poglavlja pristupnih pregovora, priopćeno je u ponedjeljak iz MVPEI-a.  

Očekuje se da će Hrvatska na međuvladinoj konferenciji zatvoriti poglavlja – Poljoprivreda i ruralni razvitak (11) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22). Time će se broj zatvorenih poglavlja popeti na 30 od njih ukupno 35.  

Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja. Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori.  

U poglavlju ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.  

Poglavlje Financijske i proračunske odredbe uvijek se zatvara na samom kraju pregovora, jer da bi se ono zatvorilo potrebno je znati datum ulaska u Europsku uniju. 

Jandroković bi se u ponedjeljak trebao sastati s predsjednikom skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Josephom Daulom, te zastupnikom u Europskom parlamentu Ivom Vajglom, a sudjelovat će i na radnoj večeri Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje RH EU-u na temu 'Jugoistočna Europa i Mediteran'. 

Nakon međuvladine konferencije u utorak, održat će se sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji na kojem će sugovornici rekapitulirati pristupni proces Hrvatske s Europskom unijom u posljednjih godinu dana, odnosno od ožujka 2010. kada je održan šesti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, razmotriti trenutno stanje odnosa te raspraviti o situaciji na jugoistoku Europe i o ostalim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebice o stanju na području sjeverne Afrike.  

Hina