naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vukovar: Završila Dunavska konferencija

Strategija EU-a za dunavsku regiju koju je 13. travnja prihvatilo Vijeće Unije, a do lipnja se očekuje i njeno usvajanje u Europskom vijeću, ojačava teritorijalnu suradnju i interakciju među dunavskim regijama, ocijenio je u četvrtak 28. travnja u Vukovaru potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na konferenciji za novinare nakon završetka Dunavske konferencije.  

Predstavnici 14 podunavskih zemalja uključenih u Strategiju Europske unije (EU) za dunavsku regiju te institucija EU razgovarali na Dunavskoj konferenciji o Strategiji EU za dunavsku regiju i njezinoj ulozi u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru Podunavlja. 

Jandroković je podsjetio kako će Hrvatska unutar dunavske strategije koordinirati rad dva područja - zajedno s Bavarskom bit će zadužena u području zaštite bioraznolikosti a s Baden-Wuerttembergom koordinirat će potpore za jačanje konkurentnosti poduzećaka. 

Također je izrazio uvjerenost da će Hrvatska u lipnju završiti pregovore s EU te nakon toga još više biti od pomoći zemljama dunavske regije koje članicama EU tek namjeravaju postati. 

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn podsjetio je kako u dunavskoj regiji živi 115 milijuna stanovnika dok je Dunav najmeđunarodnija rijeka jer prolazi kroz deset europskih zemalja. 

'Htjeli bismo uspostaviti snažnu suradnju ne samo među državama članicama već i među regijama. Za sada je iskorišteno samo 10 posto potencijala Dunava za prijevoz tereta i tu su velike mogućnosti', istaknuo je Hahn govoreći o političkim i ekonomskim perspektivama dunavske regije. 

Također je upozorio kako je uspješna provedba Dunavske strategije moguća jedino uz aktivno sudjelovanje regionalnih i lokalnih vlasti i civilnog društva cijele dunavske regije. 

Prema riječima predsjednice Odbora regija Mercedes Bress, oko 70 posto javnih ulaganja unutar EU otpada na lokalne i regionalne vlasti te su one, kako je ocijenila, vrlo važni pokretači održivog razvoja i dunavske regije. 

Kada postane članicom EU, Hrvatska će u Odboru regija imati osam članova i isto toliko zamjenika, kazala je Bress. 

Povjerenica mađarske vlade za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky ocijenila je kako Dunavska strategija stvara dodanu vrijednost koja se zasniva na jačanju ravnopravne i partnerske suradnje između zemalja članica EU i nečlanica koje su na različitim stupnjevima odnosa s EU. 

U radu konferencije na njezinu početku sudjelovala je i predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je konferenciju i otvorila poručivši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. 

Dunavska strategija ima za cilj produbljivanje suradnje između 14 zemalja-osam država članica EU: Austrija, Bugarska, Češka Republika, Njemačka (Baden-Wuerttemberg i Bavarska), Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija te šest drugih zemalja koje su uključene : Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Moldavija, Crna Gora i Ukrajina.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Johannes HAHN Commissioner for Regional Policy Danube Strategy: Forum for EU and non EU states to cooperate and learn from each other Vukovar Danube Conference Croatia, Vukovar, 29th April 2011