naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Imidž Hrvatske jednako važan kao i pristupni pregovori

Međunarodna komunikacija i vanjska slika Hrvatske, u procesu pristupanja EU-u gotovo su jednako važni za hrvatsku diplomaciju kao i sami pristupni pregovori, ocijenjeno je u utorak 3. svibnja u Zagrebu na okruglom stolu 'Javna diplomacija, nacionalni branding i imidž'.  

Hrvatski i strani diplomati te međunarodni i domaći stručnjaci razgovarali su o ulozi javne diplomacije i brandiranju Hrvatske na skupu u Ilirskoj dvorani HAZU-a koji je organizirala Diplomatska akademija MVPEI-a u suradnji s njemačkom zakladom Hans Seidel. 

Hrvatska nije poznata samo po svojoj dijaspori, nego i po razboritim diplomatskim koracima, a značaj zemlje ne mora biti razmjeran njezinoj veličini, rekao je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer. 

Kao primjer naveo je Monako, kneževinu sa 60.000 stanovnika čija važnost nadmašuje veličinu te istaknuo da je Hrvatska, zemlja s 4,5 milijun stanovnika, uspjela postati nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a što govori da ima brojne prijatelje u svijetu od čega će profitirati i EU kada Hrvatska postane 28. članicom. 

Mi želimo biti nacija koja je duboki emotivni prijatelj Hrvatske, kazao je Fischer govoreći o imidžu Njemačke u Hrvatskoj. Dodao je da mostove između dvije zemlje predstavlja oko 300.000 Hrvata koji rade u Njemačkoj i 1,6 milijun njemačkih turista koji posjećuju hrvatsku obalu. 

Državni tajnik u MVPEI-u Andrej Plenković rekao je da su međunarodnom pozicioniranju Hrvatske u proteklih 20 godina pridonijeli ne samo diplomati u 70 hrvatskih inozemnih predstavništava, nego i sportaši te turistička promidžba. 

Ocijenio je da će, zbog procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, biti važno postići dobru sliku zemlje među parlamentarcima zemlja članica Unije, kakva je među građanima tih zemalja. Prema Plenkoviću, ulazak Hrvatske u Uniju podupire više od 70 posto stanovnika Mađarske, Slovačke, Švedske. 

Državni tajnik je najavio da će idućih tjedana krenuti snažna medijska kampanja o Uniji namijenjena domaćoj javnosti koja je u travnju, prije haaških presuda hrvatskim generalima s 59 posto bila 'za'ulazak u Uniju. 

Hina