naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mađarska: Završetak pregovora s Hrvatskom moguć do kraja lipnja

Pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom u posljednjoj su fazi i još ima izgleda da se završe do kraja lipnja, rekao je u ponedjeljak 2. svibnja za mađarsku novinsku agenciju MTI šef stalne misije Mađarske u Bruxellesu.  

'Pristupni pregovori s Hrvatskom u posljednjoj su fazi, no još pet poglavlja nije zatvoreno', rekao je Peter Gyorkos. 'Ipak, još postoje izgledi da se završe do kraja lipnja', dodao je. 

Gyorkos je ocijenio da je mađarsko predsjedništvo ostvarilo dobre rezultate u ispunjavanju svojih ciljeva u zadnja četiri mjeseca, a izazovi koji ga još očekuju, osim pristupnih pregovora s Hrvatskom, su i izbjeglička kriza te s njome povezana schengenska pitanja. 

U tijeku je i intenzivna koordinacija s Europskim parlamentom o paketu šest gospodarskih zakona, no "još smo jako daleko od dogovora", dodao je. 

Realnim smatra također plan proširenja Schengenske zone na Rumunjsku i Bugarsku do kraja mađarskog predsjedanja. Tehnički, obje zemlje završile su svoje sustave zaštite granica, no neke države članice još nisu zadovoljne, rekao je. 

U pogledu strategije za Rome, Gyorkos je izrazio nadu da će u konačnom stajalištu Vijeća biti zastupljene i dobro uravnotežene sve dimenzije tog problema. 

Hina